A törvényjavaslatot ebben a formájában feltehetően nem fogadják el a szentárusban. Ennek oka az, hogy ott demokrata többség van, és Joe Biden elnök is megvétózná, ha mégis elfogadnák. A képviselőházi szavazás eredménye ugyanakkor Kevin McCarthy republikánus házelnök számára győzelmet jelent egy olyan kérdésben, amely megrázhatja a befektetőket és a piacokat.

Hirdetés

McCarthy most azt reméli, hogy rá tudja venni Bident a kiadások csökkentéséről szóló tárgyalásokra.

A kormány heteken belül kifogyhat a pénzből, ha a kongresszus nem cselekszik, és a pénzügyi piacok máris figyelmeztető jeleket mutatnak. A 2011-es patthelyzet a kormány hitelképességének leminősítéséhez vezetett, ami a hitelfelvételi költségek emelkedését és a befektetéseket is megviselte.

McCarthy a képviselőház republikánusai között mély szakadékot hidalt át a törvényjavaslat elfogadása érdekében. A következő, sokkal nehezebb feladat az lesz, hogy megpróbál kompromisszumot kötni a demokratákkal anélkül, hogy elveszítené a legkonzervatívabb republikánus kollégái egy részének támogatását.

McCarthy felszólította Bident, hogy kezdjen tárgyalásokat az adósságlimit emeléséről és a kiadások csökkentéséről szóló törvényjavaslatról, a szenátus pedig vagy hagyja jóvá a képviselőházi törvényjavaslatot, vagy fogadja el a sajátját.

A képviselőházi törvényjavaslat 1,5 billió dollárral vagy március 31-ig – attól függően, hogy melyik következik be előbb – növelné Washington hitelfelvételi jogosultságát. A törvényjavaslat a 2022-es szintre csökkentené a kiadásokat, majd a növekedést évi 1 százalékban korlátozná, hatályon kívül helyezne néhány, a megújuló energiaforrásokra vonatkozó adókedvezményt, és szigorítaná a munkaügyi követelményeket néhány szegénységellenes program esetében.

Az indítvány a szövetségi kiadások 4,5 billió (ezer milliárd) dolláros csökkentését irányozza elő a következő tíz évben a jelenleg 31 billió dolláros adósságplafon 1,5 billió dolláros emeléséért cserébe. A szöveg azt is előírja, hogy a kongresszusnak 2024. március végén, vagyis az amerikai elnökválasztási kampány kellős közepén újra szavaznia kell az ország adósságplafonjáról, ami az egyik fő kampánytémává tenné a kérdést.

A kampány valójában már kedden elkezdődött. Kevin McCarthy Joe Biden jelöltségének bejelentésére úgy reagált, hogy az elnök úgy tűnik, „a saját politikai jövőjére koncentrál, miközben az Egyesült Államok jövőjére kellene koncentrálnia”.

Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta „Szívesen találkozom McCarthyval, de nem arról, hogy megemeljük-e az adósságplafont vagy sem. Ez nem tárgyalható”.

A szenátusban többséget adó demokratákat vezető Chuck Schumer szenátor újságíróknak azt mondta, hogy a képviselőházi törvényjavaslat „halott, amint megérkezik” a szenátusba, és hogy a republikánus intézkedés „csak veszélyesen közelebb visz minket” egy történelmi jelentőségű amerikai adósságcsődhöz, amely világszerte megrendítené a piacokat és a gazdaságokat.

A százfős szenátusban a demokraták 51 szavazattal rendelkeznek.

Korábban írtuk