„Köszönet a többségi demokraták vezetőjének, Chuck Schumernek, a kisebbségben lévő republikánusok vezetőjének, Mitch McConnellnek és az összes amerikai szenátornak, akik támogatták Ukrajna folyamatos segítését a szabadságért, a demokráciáért és a mindannyiunk számára nagyon fontos értékekért folytatott küzdelmünkben”

Hirdetés

– jelentette ki Zelenszkij az X közösségi portálon tett bejegyzésében. Szavai szerint az újabb amerikai segítség lehetővé teszi, hogy Ukrajna „emberéleteket mentsen meg az orosz terrortól”. „Ez azt jelenti, hogy városainkban az élet megy tovább, és felülkerekedik a háborún. Az amerikai segítség igazságos békét hoz Ukrajnának, és helyreállítja a globális stabilitást, ami nagyobb biztonságot és jólétet teremt minden amerikai és az egész szabad világ számára” – hangsúlyozta az elnök. Kuleba köszönetnyilvánításában hangsúlyozta, hogy ezzel nemcsak Ukrajnának nyújtanak további segítséget, hanem Amerika globális pozícióját és erejét is támogatják.

„Ez Ukrajna megingathatatlan kétpárti támogatásának jele, ami nagyon fontos és értékes számunkra. További lépésekre számítunk az orosz agresszió elleni küzdelem terén, az igazságos ukrajnai béke megteremtésében, valamint annak a nemzetközi rendnek a támogatásában, amelyet az Egyesült Államok segített megteremteni, és amely megvéd minden amerikait és más szabad nemzetet”

– jelentette ki az ukrán külügyminiszter. Az amerikai szenátus kedden szavazta meg a 95 milliárd dolláros törvényjavaslatot, amely Ukrajna mellett Izrael, a palesztinok, Tajvan és a csendes- és indiai-óceáni térség számára is tartalmaz biztonsági célú segítségnyújtást. A tervezet szerint Ukrajnát mintegy 60 milliárd dollárral támogatja az Egyesült Államok. A törvényt még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.

Korábban írtuk