Egy friss tanulmány szerint az amerikaiak többsége elutasítja a politikai korrektséget (PC) – írja a The Atlantic. A fehérek mellett a feketék is nagy arányban mondanak nemet a liberális újbeszélre. A tanulmány azt is megmutatta, hogy az amerikaiak többsége nem sorolható be a két hagyományos, nagy csoport (maradiak, haladók) egyikébe sem. Ráadásul több közös van a különböző oldalakon álló emberekben, mint azt a közösségi médiában vívott kommentháborúk mutatják. Az egyik ilyen közös pont a PC-kultúra elutasítása.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A tanulmányt jegyző More in Common csoport szerint ha az embereket olyan kényes témákról kérdezik, mint a bevándorlás, a fehér felsőbbrendűség vagy a szexuális zaklatások, a válaszadás alapján hét csoport különül el. Ezek: a progresszív aktivisták, a hagyományos liberálisok, a passzív liberálisok, a politikai szempontból elkötelezetlenek, a mérsékeltek, a hagyományos konzervatívok, és az elkötelezett konzervatívok. Utóbbi két csoport az amerikaiak 25 százalékát teszi ki.

Egyik korcsoport és egyik rassz sem kér a „píszí” kultúrából

A tanulmány szerint a népesség 80 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy „a politikai korrektség problémát jelent a hazámban”. Kiemelik, hogy még a fiatalok is kényelmetlennek érzik a PC-t. A 24–29 évesek 74 százaléka, a 24 alattiak 79 százaléka mond nemet erre a kultúrára.

Meglepődésre adhat okot, hogy míg a fehérek 79 százaléka, az ázsiaiaknak már 82, a latinóknak 87, az amerikai indiánoknak pedig a 88 százaléka utasítja el a politikai korrektséget. Ahogy egy oklahomai őslakos mondta az egyik fókuszcsoportos vizsgálat során:

Olyan, mintha minden reggel újabb változásra ébrednénk […] Zsidót mondjunk? Vagy zsidó származásút?* Feketét? Vagy afroamerikait? […] Állandóan erre kell figyelni, sosem tudod, mit mondhatsz. Szóval a politikai korrektség ilyen értelemben ijesztő.

(*eredetileg: Jew/Jewish)

A politikai korrektséget leginkább a feketék támogatják, de közülük is csak minden negyedik ember: 75 százalékuk elutasítja azt.

Ha nem a kor és nem a rassz határozza meg a PC-hez fűződő viszonyt, akkor mi?

Ez a kérdés merült fel a tanulmány szerzőiben. Arra jutottak, hogy a jövedelemszinttől és az iskolázottságtól függ az amerikaiak politikai korrektségről alkotott véleménye. Azok, akik évente kevesebb mint 50 ezer dollárt keresnek, 83 százalékos arányban utasítják el a kérdéses beszédmódot. Minél gazdagabb valaki, annál kevésbé gondolja, hogy a PC rossz. A 100 ezer dollárnál többet keresőknél már csak 70 százalék ez az arány. Az iskolázottság is számít: a középfokú végzettséggel rendelkezők 87, a felsőfokú végzettségűek 66 százaléka mond nemet a PC-re.

A fentebb meghatározott politikai csoportok mentén is lehet szegmentálni: az elkötelezetten konzervatívok 97 százaléka szerint probléma a politikai korrektség, míg a hagyományos liberális értékrendet vallók körében ez az arány 61 százalék, a progresszív aktivisták körében pedig mindössze 30 százalék.

A meggyilkolt brit országgyűlési képviselőnek, Jo Coxnak emléket állító tanulmány szerzői Stephen Hawkins, Daniel Yudkin, Miriam Juan-Torres és Tim Dixon, akik 2017 decembere és 2018 szeptembere között Egyesült Államok-szerte, reprezentatív minta alapján nyolcezer kérdőívet töltettek ki, harminc mélyinterjút készítettek és hat fókuszcsoportos vizsgálatot is lefolytattak.