Az indítvány mellett csupán Oroszország és Kína szavazott igennel, a testület többi 13 tagja tartózkodott.

Hirdetés

„Ha Oroszország törődne a humanitárius helyzettel, abbahagyná a gyermekek bombázását és véget vetne ostromtaktikájának. De nem tették” – mondta Barbara Woodward, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete a tanácsban a szavazás után. Oroszország cáfolja, hogy civileket támadna.

A Biztonsági Tanács határozatának elfogadásához legalább kilenc igen szavazatra van szükség, és arra, hogy Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország vagy az Egyesült Államok ne emeljen vétót.

Oroszország azt követően terjesztette elő indítványát, hogy előzőleg Franciaország és Mexikó visszavonta az Ukrajna humanitárius helyzetéről szóló biztonsági tanácsi határozatra irányuló saját javaslatát, mert azt Moszkva megvétózta volna. Az a tervezet bírálta volna Oroszországot az ukrajnai humanitárius helyzet kialakulásában játszott szerepe miatt.

Korábban írtuk

Ukrajna és szövetségesei ehelyett azt tervezik, hogy a héten egy hasonló határozattervezetet bocsátanak szavazásra a 193 tagú közgyűlésben, ahol egyetlen ország sem rendelkezik vétójoggal. A közgyűlési határozatok nem kötelező erejűek, de politikai súlyuk van.

„Oroszország egy hónap alatt a világ egyik leggyorsabban növekvő humanitárius katasztrófáját okozta” – mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerdán korábban a Közgyűlésben.

A világszervezetben azóta fokozódik a diplomáciai viszály, hogy Oroszország február 24-én elindította az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett akciót, amelynek célja Ukrajna katonai infrastruktúrájának megsemmisítése. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden elítélte Oroszország „abszurd háborúját”.

A csütörtökön várható közgyűlési szavazás előtt Linda Thomas-Greenfield elmondta: „Az orosz atrocitásokkal szemben a tartózkodás elfogadhatatlan. Oroszországot felelősségre kell vonni az általa okozott humanitárius válságért”.

Dél-Afrika egy rivális szövegtervezetet is benyújtott a közgyűlésben ugyanebben a kérdésben, amely azonban nem említi Oroszországot.

Az Ukrajna által beadott tervezetnek jelenleg 88 támogatója van, a dél-afrikai tervezetnek pedig körülbelül hat, köztük Kína – közölték diplomaták.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet szerdán azzal vádolta meg Ukrajnát és szövetségeseit, hogy „újabb politikai oroszellenes showműsort” rendeznek a közgyűlésben.

Nyebenzja sürgette az országokat, hogy szavazzák meg a dél-afrikai határozattervezetet, mondván, hogy az „azt jelzi Ukrajna békés lakosságának, hogy az ENSZ tisztában van a helyzetükkel és segíteni akar”.

Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete az ENSZ Közgyűléshez fordult: „Arra kérjük mindazokat, akik szembe helyezkednek a háborúval, hogy szavazzanak velünk”.

Ukrajna és szövetségesei javítani szeretnének a 141 igen szavazaton, amellyel elfogadták a március 2-i közgyűlési határozatot, amely elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és követelte, hogy vonuljon vissza.

Oroszország, Fehéroroszország, Eritrea, Észak-Korea és Szíria nemmel szavazott, míg 35 állam – köztük Kína – tartózkodott.