Fotó: MTI/AP/Thibault Camus
Résztvevõk a Párizsban rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én.
Hirdetés

Az elmúlt napok legkijózanítóbb felismerése az európai lakosoknak annak kell lennie, hogy

senkit nem érdekel, mit gondol Európa.

Az elmúlt hónapokban a világszerte fellángoló konfliktusok rávilágítottak:

az EU a jó szándékú civil szervezet szerepébe szorult,

amelynek humanitárius hozzájárulását szívesen fogadják, de egyébként nem vesznek róla tudomást se a Balkánon, se a Közel-Keleten, se a Kaukázusban.

Az Európai Unió globális befolyása egyre csökken, mivel a gazdasága hanyatlóban, és katonai erőt sem képes felmutatni az egyre instabilabb világban.

Ha ez túl keményen hangzik, gondoljunk csak az elmúlt napok történéseire, amikor Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa bejelentette a Palesztin Hatóságnak nyújtott 691 millió eurós támogatás megvonását. Néhány órával később azonban Janez Lenarcic válságkezelésért felelős szlovén uniós biztos ellentmondott magyar kollégájának, és ragaszkodott ahhoz, hogy a támogatás addig folytatódjon, ameddig szükséges.

A bizottság ezt követően közleményt adott ki, amelyben leszögezte: az EU sürgős felülvizsgálatot fog végezni egyes programok esetében, meggyőződve arról, hogy a pénzek ne jussanak terroristák kezébe. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden közölte, hogy a palesztinoknak nyújtott támogatások nem állnak le, sőt, a jövőben még növelik is azt.

Vagyis alig 24 óra leforgása alatt az Európai Bizottság a palesztinoknak nyújtott támogatás felfüggesztésének bejelentésétől a támogatás növeléséig jutott.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk