A kétnapos EU-csúcsértekezlet végén tett – a tagországok állam-, illetve kormányői által jóváhagyott – úgynevezett elnöki nyilatkozatban Charles Michel kiemelte: a migráció olyan európai kihívás, amely európai választ igényel.

Hirdetés

Közölte: a migrációval kapcsolatban számos előrelépést történt az elmúlt hónapokban, a tagállamok egyebek mellett megállapodtak abban, hogy a nemzetközi joggal összhangban fokozzák erőfeszítéseiket minden területen, minden migrációs útvonal mentén a kialakult helyzet kezelésére. Az Európai Bizottság ezzel egy időben „folytatja az uniós finanszírozás mozgósítását célzó munkáját a migránsok ideiglenes védelmének támogatására”.

Az Európai Tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy Lengyelország és Magyarország az új migrációs és menekültügyi EU-paktummal kapcsolatban a csúcsértekezleten kijelentette: olyan közös álláspontra kell jutni a hatékony migrációs és menekültügyi politikával kapcsolatban, amely szerint a szolidaritási intézkedések keretében a migránsok áthelyezésének és letelepítésének önkéntes alapon kell történnie, és a szolidaritás minden formáját egyformán érvényesnek kell tekinteni. A két ország továbbá azt is hangsúlyozta, hogy az uniós paktum nem lehet az illegális migráció potenciális fokozó tényezője – tette hozzá elnöki nyilatkozatában Charles Michel.

Korábban írtuk