„A kijevi Pecserszki Lavrával történtekkel kapcsolatban szükségesnek tartom, hogy több kérdésre választ adjak. Mindenekelőtt hangsúlyozom, hogy semmi esetre sincs szó a kolostor bezárásáról, az imádság, az istentiszteletek és a szerzetesi élet megszűnéséről. A jelenlegi események összehasonlítása a kommunista hatóságok által az egyházat sújtó múltbeli üldöztetéssel indokolatlan manipuláció. Különösen cinikusan hangzik ez annak a vallási vezetőnek a szájából, aki szorosan kötődött a kommunista párthoz” – jelentette ki Jepifanyij, aki felszólította a Lavra papjait, hogy „járuljanak hozzá a moszkvai iga alóli felszabadulás folyamatához”.

Hirdetés

„Moszkva egyháza Ukrajnában nem kanonikus, és mindenki látja, miként használja fel a Kreml a lelki életet az ukrán nép ellen” – hangsúlyozta. „Egyházi vezetőként biztosítom a testvéreket, hogy mindannyian, akik követik a kánon és (az ukrán egyház önállóságát kinyilvánító) tomosz követelményeit, elutasítják Moszkva törvénytelen hatalmát, továbbra is a Lavrában folytathatják szolgálatukat. Minden képességünket és hatalmunkat felhasználjuk, hogy megvédjük őket a megfélemlítéstől a Lavra volt vezetője részéről. A kolostor aktuális ügyeit azok fogják intézni, akik ismerik a hagyományait és életét, akik rendelkeznek a megfelelő képességekkel, és nem szennyezték be magukat az orosz világ iránti odaadással” – jelentette ki Jepifanyij.

Pavlo metropolita, a kijevi Lavra vezetője hétfőn közölte, hogy a moszkvai patriarkátushoz hű ukrán ortodox egyházi „szárny” szerzetesei nem hajlandók elhagyni a Lavrát. Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter korábban azt mondta, hogy a Moszkvához hű ukrán ortodox egyház szerzeteseinek és papjainak március végéig el kell hagyniuk a Pecserszki Lavra minden helyiségét.

Tavaly év végén az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt kémelhárítási műveletet hajtott végre az egyházi szárny több kolostorában és templomában, így a kijevi Pecserszka Lavrában is. Az SZBU közlése szerint a házkutatások során találtak „oroszbarát” irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt euróban, dollárban és rubelben, valamint „gyanús” orosz állampolgárokat.

Korábban írtuk

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy idén február 23-ig az SZBU csaknem hatvan büntetőeljárást indított Moszkva-barát papok ellen, több mint 350 egyházi épületet és 850 embert vettek alapos ellenőrzés alá; a bíróságok eddig hét bűntetőeljárásban hoztak ítéletet.