A dzsihadista csoport Amak nevű hírszolgálata azt állította, hogy kommandósai „keresztények nagy létszámú összejövetelét” támadták meg az orosz főváros közelében, ahol százakat megöltek, illetve megsebesítettek, „hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra”.

Hirdetés

Az Iszlám Állam üzenetének hitelességét független források még nem erősítették meg.

Az orosz hatóságok még nem adtak tájékoztatást arról, hogy mi lett a támadók sorsa. Orosz sajtóértesülések szerint lehetséges, hogy a lövöldözők elmenekültek, mielőtt a különleges egységek a helyszínre érkeztek. Szintén a helyi médiában jelent meg az, hogy a koncertet biztosító őröknek nem volt fegyverük, és az első áldozatok feltehetően közülük kerültek ki.

A Crocus City Hall koncerttermében elkövetett lövöldözésnek 145 sebesültje van a legfrissebb hivatalos tájékoztatás szerint – jelentette a TASZSZ hírügynökség. Az egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy 60 ember állapota súlyos. A sebesültek között van nyolc kiskorú.

Korábban írtuk

Szemtanúk szerint a terepszínű ruhát viselő támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett. Az Interfax hírügynökség értesülése szerint a lövöldözést követő tűzben 12 900 négyzetméternyi terület égett a Piknik nevű zenekar koncertjének helyet adó rendezvényközpontban a Moszkva északnyugati elővárosának számító Krasznogorszkban. A lángok miatt később beomlott a Crocus City Hall tetőszerkezete, az oltásban helikopterek is részt vettek.

Az Európai Unió sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a merényletet.

„Az EU-t sokkolják és megdöbbentik a moszkvai Crocus City Hallban elkövetett terrortámadásról szóló jelentések. Az unió elítél minden olyan támadást, amely civilek ellen irányul. Részvéttel gondolunk minden érintett orosz állampolgárra”

– közölte Peter Stano uniós szóvivő az X-en.

A moszkvai amerikai nagykövetség óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy a péntek esti támadás helyszínének környékére menjenek. Az Egyesült Államok diplomáciai képviselete „őszinte részvétét” nyilvánította „az orosz népnek”, és megdöbbenését fejezte ki a támadás miatt.

Emmanuel Macron francia elnök a lövöldözést követően kiadott közleményében elítélte a terrortámadást, és szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal és az orosz néppel.

Giorgia Meloni olasz kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az ártatlan moszkvai civilek elleni vérengzést.

António Guterres ENSZ-főtitkár a leghatározottabban elítélte a terrortámadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az orosz népnek és Oroszország kormányának.