Fotó: MTI/AP/Pool/AFP/Ludovic Marin
Rendõrségi helyszínelõk dolgoznak az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában történt késelést követõen 2023. október 13-án.
Hirdetés

A támadást, amelyben további hárman megsérültek, egy 20 éves csecsen származású orosz állampolgár, Mohamed Moguskov követte el, aki iszlamista nézetei miatt szerepelt az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában, és állandó megfigyelés alatt állt.

A férfi péntek délelőtt késsel felfegyverkezve jelent meg annál a gimnáziumnál, amelynek korábban tanulója volt, s halálosan megkéselte Dominique Bernard franciatanárt, majd három másik embert megsebesített, mielőtt a rendőrök egy elektromos sokkolópisztollyal ártalmatlanították.

A támadó a merénylet előtt készített videóban az Iszlám Államra hivatkozott, de őrizetbe vétele óta nem adott magyarázatot a tettére a rendőrség szerint. Kihallgatása kedd este ér véget, a vádemelésről ezt követően döntenek a vizsgálóbírók.

Néhány órával a támadás után a francia terrorelhárítási ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és emberölési kísérlet, valamint terrorista bűnszövetkezet miatt indított vizsgálatot.

Az iszlamista támadást követően Franciaországban a legmagasabb szintre emelte a kormány a terrorkészültséget, és elrendelte valamennyi oktatási intézmény fokozott védelmét. Emmanuel Macron államfő kedden úgy vélte, hogy „valamennyi európai állam sebezhető az iszlamista terrorizmus visszatérésével szemben”. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy az oktatás „bástya marad az sötétséggel szemben”. A köztársasági elnök csütörtökön részt vesz a megölt tanár gyászszertartásán az arrasi székesegyházban.

Korábban írtuk