A jereváni közlemény szerint „Pasinján miniszterelnök készségét fejezte ki, hogy sürgős megbeszéléseket folytasson az azerbajdzsáni elnökkel a feszültség de-eszkalációja érdekében”.

Hirdetés

Pasinján és Macron megvitatták a „Hegyi-Karabahban a Lacini-folyosó illegális lezárása következtében elmélyülő humanitárius válsággal, az azerbajdzsáni csapatok Hegyi-Karabah köré összpontosuló koncentrációjával, valamint az örmény-azerbajdzsáni államhatáron növekvő feszültség tendenciáival kapcsolatos kérdéseket” – derült ki a közleményből.

Pasinján megerősítette elkötelezettségét a 2022. október 6-i prágai és a 2023. május 14-i brüsszeli megállapodás, valamint az összes kérdés kizárólag diplomáciai módszerekkel, konstruktív légkörben történő megoldására irányuló megközelítés mellett.

Azerbajdzsán védelmi minisztériuma szombaton azt közölte, hogy örmény katonák kis kézifegyverekből rálőttek az azerbajdzsáni erőkre Szadaraknál. Hozzátette, hogy az azeri csapatok viszonozták a tüzet. Áldozatokról a közleményben nem tettek említést.

A 2020 őszén lezajlott háborúban az azeri hadsereg Törökország segítségével jelentős területeket foglalt vissza a Hegyi-Karabahban és környékén. A fegyveres konfliktust Oroszország közvetítésével tető alá hozott tűzszünet zárta le, amelyben az örményeknek le kellett mondaniuk az általuk korábban ellenőrzött hegyi-karabahi terület több mint 70 százalékáról.

Azóta a szakadár enklávé és Örményország között csak a Lacini-folyosón keresztül áll fenn közvetlen közúti összeköttetés. A feszültséget az utóbbi időben tovább fokozta, hogy Azerbajdzsán hónapok óta blokkolja a folyosót.

Hegyi-Karabahban ennek következtében katasztrofális helyzet alakult ki, élelmiszerből és gyógyszerekből is hiány van. Szerda óta csak jegyre adják a kenyérfejadagot.

Korábban írtuk