A kijevi katonai közigazgatás tájékoztatása szerint a támadást tíz, iráni gyártmányú, Sahid típusú drónnal hajtották végre, amelyeket azonban a légvédelem sikeresen megsemmisített. Áldozatokról, illetve komolyabb károkról nem tudni – tette hozzá Szerhij Popko, a közigazgatás vezetője.

Hirdetés

Az orosz erők dróntámadást intéztek az éjszaka folyamán Odessza ellen is a dél-ukrajnai régió kormányzója, Oleh Kiper szerint, aki Telegram-üzenetében hozzátette, hogy a támadás súlyos károkat okozott a fekete-tengeri megye infrastruktúrájában.

A kormányzó tájékoztatása szerint a támadás nyomán több gabonatároló kigyulladt, áldozatokról egyelőre nem tudni. Az ukrán védelmi minisztérium azt közölte, a támadásban megrongálódott az ukrán gabonaexport jelentős részét lebonyolító, a Duna mentén fekvő Izmail kikötőváros egyik gabonasilója.

A támadás hírére, ugyancsak Telegramon, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált, leszögezve: „az orosz terroristák ismét támadást intéztek a kikötők, a gabona és a globális élelmiszerbiztonság ellen”.

Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője videóüzenetben azzal vádolta Moszkvát, hogy a kikötők és gabonatárolók elleni támadásokkal igyekszik kizárni Ukrajnát a globális élelmiszerellátási láncból.

Oroszország a közelmúltban jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a tavaly júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött gabonaegyezményt, amely lehetővé tette, hogy Ukrajna mintegy 33 millió tonna gabonát és más élelmiszert adjon el a háborús helyzet ellenére.

Ukrán tisztségviselők azt vetették Moszkva szemére, hogy az egyezmény lejárta óta 180 ezer tonnányi gabonát semmisített meg az ukrán kikötők elleni támadásai során. Az orosz kormány azzal vágott vissza, hogy a műveletekkel a Herszon megyét a Krím félszigettel összekötő, orosz ellenőrzés alatt álló csongari híd ellen intézett ukrán támadásokat akarja megtorolni.

Korábban írtuk