Fotó: képernyőkép
Hirdetés

Azt mondta, a rohamok közül hármat Liman térségében hiúsítottak meg. Az ukrán fegyveres erők emberveszteségét 625 főben adta meg.

A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg három vezetésipontot, két lőszerraktárt, egy Szu-25-ös repülőgépet, kilenc páncélozott harcjárművet, 15 HIMARS- és Uragan rakétát, valamint 38 drónt.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak kedden azt mondta, hogy az ukrán erők csökkentették aktivitásukat Opitne település közelében, amelynek elfoglalását korábban hamisan állították. Vuhledarnál, mint közölte, az ukrán csapatokat visszaverték indulóállásaikba.

Pusilin szerint az ukrán hadsereg sikertelenül kísérletezik azzal, hogy megvesse lábát a „szürke zónában” lévő és orosz tűzellenőrzés alatt álló Andrijivka és Kliscsijivka községekben. Hozzátette, hogy Avdijivka gyakorlatilag teljesen megsemmisült. Az orosz védelmi tárca keddi közleménye szerint az ukrán hadsereg „hatalmas” veszteségeket szenved el Kliscsijivka utcáin és házaiban.

Korábban írtuk

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az orosz erők kedden megsemmisítettek egy Rabotine felé tartó, páncélozott járművekből álló ukrán hadoszlopot. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fél szeptember folyamán elindíthatja ellentámadásának harmadik hullámát, hogy Novopokrovka és Iljicsenkove bevételével megpróbálja javítani pozícióit. Meglátása szerint az ukrán fél kimerülőben van, és számára az offenzíva nagy veszteségekkel fog járni.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást a helyi hatóságok. Nova Kahovkában egy 65 éves nő repeszsérüléseket szenvedett. Donyecket az ukrán fél kazettás lőszerrel is támadta.

Fotó: ShutterStock.com/Nikolay Androsov (archív)
Marija Zaharova

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a korábbi gyakorlatnak megfelelő büntetőjogi felelősségre vonást helyezett kilátásba arra az esetre, ha hitelesnek bizonyulnak azok a világhálón néhány napja megjelent felvételek, amelyeken ukrán katonák kihajtanak egy aknamezőre két orosz hadifoglyot. Zaharova Volodimir Zelenszkij egyesült államokbeli látogatását úgy kommentálta, hogy az ukrán elnök „ismét pénzt és fegyvert fog koldulni amerikai gazdáitól”.