Fotó: MTI/AP/APA/Helmut Fohringer
Bécs, 2020. április 21. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter, Werner Kogler alkancellár, Sebastian Kurz kancellár és Rudolf Anschober egészségügyi miniszter (b-j) a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekrõl rendezett sajtóértekezletre érkezik Bécsben 2020. április 21-én
Hirdetés

A válság idején is „nagyszerű teljesítményt nyújtanak” – jelentette ki Karl Nehammer néppárti (ÖVP) belügyminiszter pénteken kora reggel a koronavírus-válságstáb ülésén, valamint később a bécsi Rossauer-laktanyában tett látogatásakor. Aggodalmát fejezte ki ugyanakkor a koronavírus-járvány esetleges felgyorsulása miatt. Felhívta a figyelmet arra, hogy május 1-jén léptek életbe a kijárási korlátozással összefüggő enyhítések, éppen ezért lényeges az újabb fertőzési hullám elkerülése.

Javaslatot tett arra, hogy a rendőrség az osztrák fővárosban segítse a hivatalok munkáját, különös tekintettel arra, hogy azoknak a fele, akik az elmúlt napokban fertőződtek meg koronavírussal, Bécsben él.

Alma Zadic (Zöldek) igazságügyi miniszter reggelit vitt a bécsi regionális bíróság (Landesgericht Wien) és a josefstadti börtön dolgozóinak. Margarete Schramböck (ÖVP) gazdasági miniszter a schönbrunni állatkert munkatársainak tevékenységét méltatta, majd Klosterneuburg egyik pékségében tett látogatást. Christine Aschbacher (ÖVP) munkaügyi minisztert pedig Grazban a repülőtéri személyzet, valamint a határőrség és a légi mentők fogadták. Elisabeth Köstinger (ÖVP) földművelésügyi miniszter egy zöldségfarmon mondott köszönetet az ott dolgozóknak. Susanne Raab (ÖVP) integrációs miniszter Himbergben egy gondozóközpontban dicsérte a gondozók elkötelezettségét.

Korábban írtuk

Május 1-jére 15 tömegrendezvény megtartását jelentették be. Az első demonstráció délelőtt 10 órakor kezdődött a kancelláriánál a Ballhausplatzon. Több százan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az érvényben lévő, koronavírussal összefüggő óvintézkedések ellen. Hangosbemondókon ugyanakkor többször felhívták a figyelmet a kötelező legalább egy méteres távolság betartására, amihez az aszfaltra rajzolt színes jelölések adtak támpontot.

A fertőzésveszély miatt elmaradt a Rathausplatzra tervezett rendezvény, ezért a szociáldemokrata párt (SPÖ) az interneten „ünnepelt”. Michael Ludwig (SPÖ), Bécs polgármestere online tartotta meg hagyományos beszédét. A bécsi Városházánál ugyanakkor plakátokat helyeztek el, „Barátság” felirattal, szélükön papírból készített vörös szegfűvel.

Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ elnöke úgy vélte: a koronavírus okozta válság idején a május elsején hirdetett értékek, így a szolidaritás és az összetartás aktuálisabbak, mint a korábbi években. A politikus a válságot követő újrakezdés feltételeként a szociális állam megerősítését, a növekedés és a foglalkoztatottság fellendítését, valamint a válság költségeinek igazságos elosztását nevezte meg. Rendi-Wagner követelésként fogalmazta meg a munkanélküli segély 70 százalékkal való megemelését, valamint a munkaidő heti 30 órára való csökkentését.

Dominik Nepp, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bécsi frakcióvezetője ugyanakkor a szociáldemokraták hagyományosnak számító helyszínén, a Rathausplatzon tartott beszédet. A politikus Facebook-oldalán tette közzé, hogy ő az első „nem szociáldemokrata”, aki május elsején ezen a helyen szónokol. Nepp szerint az idei május elseje egyben az osztrák „összetartás napja” kell legyen, és arra hívta fel a lakosságot, hogy őrizzék meg egészségüket. Bírálta ugyanakkor a kormány által bevezetett óvintézkedéseket.

A rendőrség a Twitteren tette közzé, hogy elégedett a tüntetők magatartásával, a résztvevők ugyanis betartották az előírt, egymástól legalább egy méteres távolságot.

A szakértők szerint Ausztria „jó úton halad” a koronavírus legyőzésében. A reprodukciós ráta jelenleg 0,67; ami azt jelneti, hogy száz fertőzött csak 67 további embert fertőz meg átlagosan, és ezzel folyamatosan csökken az aktív betegek száma. Még aggodalomra ad okot terjedés üteme. A reprodukciós ráta itt még az egy közelében van; ugyanakkor ha ezt az értéket ismét meghaladná, az veszélyeztetheti a kedvező folyamatokat.

Ausztriában eddig 15 470 ismert fertőzöttje van az új típusú koronavírusnak. Az aktív betegek száma az előző naphoz képest pénteken öt százalékkal csökkent, így jelenleg kevesebb mint 1900-an vannak. Közülük 470-en szorulnak kórházi kezelésre, 124-en kerültek az intenzívosztályra. A járvány kezdete óta 589-en haltak bele a Covid-19 betegségbe.