Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője elmondta: készen állnak az ukrán féllel mindaddig tárgyalni, ameddig sikerül megállapodásra jutni. „A konfliktus minden órával csak húzódik, ukrán civilek és katonák halnak meg. Megállapodásra akarunk jutni, de az egyezségnek mindkét fél érdekét kell szolgálnia” – fogalmazott Megyinszkij.

Hirdetés

Az ukrán elnöki hivatal azt közölte: az ukrán delegáció fő célja, hogy megállapodásra jussanak az azonnali tűzszünetről és az orosz csapatok kivonásáról Ukrajnából.

Az ukrán delegáció elnöke David Arahamija, az államfő mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezetője. A küldöttségben részt vesz még Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója és Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettes.

A találkozó helyszíne Fehéroroszországban van, az ukrán határ közelében. Orosz közlés szerint a tárgyalás (közép-európai idő szerint) 10 órakor kezdődött.

Korábban írtuk

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt mondta, hogy nem igazán hisz az ukrán és az orosz küldöttségek tárgyalásának sikerében, de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút. Az ukrán elnök kiemelte: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt kérte tőle, hogy az ukrán és az orosz delegáció „minden előfeltétel nélkül” találkozzon a Pripjaty folyónál, a fehérorosz-ukrán határon. Lukasenka felelősséget vállalt azért, hogy az ukrán delegáció fehéroroszországi tartózkodása idején nem vetik be az országban állomásozó repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat.