Az Európai Unió közös költségvetésének tizenhét százaléka közvetlenül Ukrajnába áramlana, ha Ukrajna megkapná az uniós tagságot – ismerteti a German Economic Institute jelentését a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A jelentésről a The European Conservative is beszámolt cikkében, amire Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is felhívta a figyelmet közösségi oldalán.

Az EU jelenlegi hétéves költségvetése szerint ez a 17 százalék 190 milliárd eurót tenne ki: mintegy 70–90 milliárd euró a közös agrárpolitika (KAP) finanszírozásából, további 50–70 milliárd euró pedig a kohéziós alapokból érkezne, azzal a céllal, hogy támogassák Ukrajna gyengélkedő gazdaságát.

Ez azt jelenti, hogy szinte az összes többi uniós tagállam nettó befizetővé válna, Ukrajna pedig az EU fő nettó kedvezményezettjévé.

A kérdés persze az, hogy – mint a jelentés rámutat – milyen Ukrajna csatlakozna az EU-hoz: mekkora lenne a területe, és hányan élnének benne az Oroszországgal kötött esetleges békeszerződést követően? Kiemelik: az egyetlen jelenlegi EU-tagállam, amely rámutatott a nyilvánvalóra, Magyarország,

Ukrajna még mindig háborúban áll, ezért nem kezdhet csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk