Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Ukrajnában élő kurdok tiltakoznak
Hirdetés

Dimitrij Peszkov azt tanácsolta a kurdoknak, hogy vonuljanak ki a török határ menti 30 kilométeres sávból – amiről előző nap Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök megállapodott –, ellenkező esetben a török hadsereg felmorzsolja őket.

Az orosz hírügynökségek szerint Peszkov James Jeffrey, Donald Trump amerikai elnök szíriai különmegbízottjának kijelentéseire reagált. Sérelmezte, hogy a látszat szerint az Egyesült Államok arra biztatja a kurdokat, hogy maradjanak a határ közelében, és harcoljanak a török hadsereggel.

„Az Egyesült Államok az elmúlt években a kurdok szoros szövetségese volt. Végül azonban magukra hagyta, sőt elárulta őket” – fogalmazott a szóvivő.

Az amerikaiak most azt szeretnék, ha a kurdok a határ mentén maradnának, és szinte arra kényszerítik őket, hogy harcba szálljanak a törökökkel – tette hozzá.

Ha a kurdok nem vonulnak ki a Moszkva és Ankara közötti megállapodásnak megfelelően a határ menti területről, akkor a szíriai határőrök és az orosz katonai rendőrség elhagyja azt a zónát, és a kurdok a török hadsereggel fogják szemben találni magukat – figyelmeztetett Peszkov.

James Jeffrey kedden úgy vélte, hogy az orosz-török megállapodásban sok a tisztázatlan rész, Oroszország homályos kötelezettségeket vállalt.

„Még ha vannak is hatékony eszközei, nem tudom, hogy képes-e elérni a YPG erőinek távozását. Mi a YPG távozása érdekében léptünk fel” – mondta.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében.

Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles „biztonsági övezetből”, ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.