Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab (illusztráció)
Jemeni asszonyok szájmaszkokat varrnak Szanaában
Hirdetés

Iránban, ahol a Covid-19-járvány terjedésének lassulását jelentették április vége óta, súrolja a 100 ezres határt a megerősített fertőzöttek száma, de a kedden Teheránban közölt adatok vélhetően fordulópontot jelentenek.

Az elmúlt 24 órában 1323 embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírusra, így az igazolt fertőzések száma elérte a 99 970-et – közölte Kianus Dzsahánpur, az iráni egészségügy-minisztérium szóvivője napi televíziós sajtótájékoztatóján.

Az utóbbi egy napban 63 ember halt bele a betegség szövődményeibe, így a világjárvány hivatalos adatok szerint eddig 6340 emberéletet követelt Iránban, a Közép- és Közel-Keleten leginkább érintett országban. Külföldi szakértők, de még egyes iráni illetékesek szerint is jelentősen alábecsültek ezek az adatok.

Korábban írtuk

Afganisztánból, ahová 271 ezren térek vissza január óta Iránból és Pakisztánból, aggasztó adatokat jelentett a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Az országban kedden 3224 fertőzöttet és 95 halálesetet jelentettek. Afgán vezetők attól tartanak, hogy sürgős intézkedések híján a 35 milliós lakosság 80 százaléka megfertőződhet, és Afganisztán válhat az egyik olyan országgá, amelyben a legmagasabb a fertőzöttek száma – írta Genfben kiadott közleményében a szakosított ENSZ-szervezet.

A közelmúltban a fővárosban elvégzett 500 tesztből 50 százalék bizonyult pozitívnak, ami különösen aggasztó – tette hozzá az IOM.

A szervezet ismeretei szerint Afganisztánban alacsony a tesztelési kapacitás, és a súlyos esetek ellátásához szükséges infrastruktúra rendkívül korlátozott. A lakosság születéskor várható élettartama 50 év, és gyakoriak az olyan megbetegedések, mint a tuberkolózis, a szerzett immunhiányos betegség (AIDS), valamint az alultápláltság és a légszennyezettség következtében a rák, a szív- és tüdőbetegségek. A társas elkülönítés is lehetetlen egy olyan országban, ahol a család legalább héttagú, és a lakosság nagy része kicsiny, rosszul szellőztethető házakban él – mutatott rá a Nemzetközi Migrációs Szervezet.

Az IOM más ENSZ-szervezetekkel együtt együttműködik az afgán egészségügy-minisztériummal, 100 fős egészségügyi személyzete segédkezik a határok ellenőrzésében, az egészségügyi intézmények munkájában és mobil egészségügyi egységeket is működtetnek.

Jemenben a síita húszi lázadók kedden megerősítették az ellenőrzésük alatt lévő területről jelentett első Covid-19-fertőzést. Egy szomáliai állampolgárt találtak holtan egy szanaai szállodában, és a megvizsgált minta megerősítette, hogy koronavírusos fertőzött volt – közölte Taha al-Mutavakkil, a lázadók kormányzatának egészségügy-minisztere. A beteg mindazonáltal krónikus veseelégtelenségben és májgyulladásban is szenvedett.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány eddig Taizzból, Hadramautból és Ádenből jelentett 21 igazolt fertőzést, közöttük két halálesetet.

A jemeni egészségügyi és oktatási rendszer súlyos károkat szenvedett az országban a Szaúd-Arábia vezette arab szövetség támogatását élvező kormány és a fővárost, Szanaát és más területeket 2014-ben elfoglaló húszi lázadók között öt éve tartó polgárháborúban, amely a lakosságot az éhínség szélére taszította.