Annalena Baerbock a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy „rendet és struktúrát” kell teremteni az EU-s menekültügyi migrációs folyamatokban, ami mindenekelőtt azt jelenti, hogy „egyértelmű szabályokat” kell bevezetni az EU külső határán, és rendezett módon szét kell osztani a tagállamok között a befogadásra jogosult menedékkérőket.

Hirdetés

A szövetségi kormány éppen ezért támogatta az úgynevezett határeljárás bevezetésére vonatkozó javaslatokat az EU menekültügyi rendszerének reformjáról folytatott tárgyalásokon. A határeljárás – amelynek keretében a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel rendelkező kérelmezőket az EU külső határán kialakítandó állomásokon kell elhelyezni, akár menekültügyi őrizet alatt, és a kérelem elutasítása esetén közvetlenül ezekből a létesítményekből kell őket visszajuttatni hazájukba – „erősen vitatott, de szükségünk van rá, hogy utána rendezetten el lehessen osztani” a menedékkérőket – fejtette ki a Zöldek politikusa.

Hozzátette: Németország csaknem egymillió ukrajnai menekültet fogadott be, ami a szolidaritás jegyében kifejtett hatalmas erőfeszítés, most viszont gondoskodni kell arról, hogy az érkezők – ukrajnai menekültek és máshonnan származó menedékkérők – elhelyezéséről gondoskodó helyi önkormányzatok „ne kerüljenek a teljesítőképességük határára”.

Ezért „igazságos európai elosztásra, a külső határokon folytatandó gyors eljárásokra és a maradásra nem jogosultak sokkal gyorsabb hazajuttatására” van szükség – mondta Annalena Baerbock.

Korábban írtuk

Aláhúzta, hogy a menekültek és menedékkérők érkezésével járó terhek növekedése körüli németországi belpolitikai vitákban ragaszkodni kell a tárgyilagossághoz, a „demokratikus pártoknak” pedig együtt, összefogással kell megoldaniuk a gondokat.