Bajba kerülhet a budapesti francia nagykövet Orbán Viktort támogató véleménye miatt – erről írt több portál is.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

A diplomata egy belső használatra szánt, de most nyilvánosságra került levelében többek között azt írta, hogy a franciáknak meg kellene változtatniuk álláspontjukat a magyar kormányról, amely egyáltalán nem populista, az ezzel kapcsolatos hírek fantazmagóriák. A francia elnök úgy reagált: nem osztja a nagykövet véleményét – írja a hirado.hu.

Franciaország budapesti nagykövete támogatja Orbán Viktort – ezzel a címmel közölt cikket a francia Mediapart nevű portál. Egy diplomáciai táviratból idéznek, amelyet a Budapestre delegált Éric Fournier küldött a francia külügyminisztériumnak. Ebben a nagykövet arról ír, hogy Franciaországnak meg kellene változtatnia álláspontját Orbán Viktorról, a diplomata szerint ugyanis a magyar miniszterelnök egyáltalán nem szélsőséges, és nem is populista.

A lap szerint Fournier arról is írt, hogy a magyar kormány állítólagos populista lépései csak a média kitalációi, az ezzel kapcsolatos vádak fantazmagóriák, amelyeket a magyarfóbia szült. A budapesti francia nagykövet szerint Magyarország a modern politikai világ Real Madridja, mivel Orbán Viktor zsinórban háromszor nyert választást, akárcsak a spanyol csapat a Bajnokok Ligájában.

Sajtóhírek szerint a nagykövet bajba kerülhet a nyilvánosságra került véleménye miatt, pénteken ugyanis megkérdezték a francia elnököt az írásról, aki azt válaszolta: egyáltalán nem osztja a nagykövet álláspontját. Éric Fourniernek azt üzente: ha csupán a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet, ha viszont nyilvánosan tette a kijelentést, kész visszavonni a megbízatását.

Fourniert 2015 szeptemberében nevezték ki Franciaország budapesti nagykövetévé.