Az osztrák politikus román hivatali kollégáját, Catalin Predoiut fogadta.

Hirdetés

Gerhard Karner hangsúlyozta: Ausztria álláspontja szilárd a kérdésben. Bécs szerint a schengeni rendszer jelenleg nem működik; Ausztria és Németország, Ausztria és Magyarország, Ausztria és Szlovénia között is van határellenőrzés, és Németország a Lengyelországgal közös határon is tervezi bevezetni.

„Ez egy világos jelzés, hogy a teljes rendszer nem működik, ezért nem gondolom, hogy jelen pillanatban célszerű lenne a kiterjesztése” – idézte az osztrák belügyminisztert a News.ro hírportál.

Karner a román hírügynökség szerint azt is szóvá tette, hogy a dublini rendszernek is megvannak a hiányosságai, ezen a téren is a törvényi keret javítására van szükség. Erről is tárgyalt román hivatali kollégájával, akivel európai perspektívából vetnék fel a problémát – mondta.

A román belügyminiszter elmondta: Bukarest együttműködésre törekszik Ausztriával a kérdésben, látogatásán ezt szerette volna szorgalmazni. Arról is meg szeretett volna győződni, hogy Bécsnek a román határvédelem kapcsán vannak-e kifogásai – tette hozzá. Catalin Predoiu a román sajtónak úgy nyilatkozott: Románia előrelépést ért el ezen a téren, és örömmel tapasztalta, hogy ezt az osztrák fél is elismeri.

Hangsúlyozta, hogy Románia a határvédelem etalonjává kíván válni, ugyanis a migráció komoly probléma, amit ennek megfelelően kell kezelni. Bukarest kész együttműködni az Európai Bizottsággal és a tagországokkal e téren.

Karner kijelentésére reagálva a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionut Stroe közölte: a román kormánynak ki kell tartania, mindent meg kell tennie, hogy megváltozzon az osztrák álláspont. Úgy vélte, ha ezt sikerül elérni, Románia nagyon rövid időn belül a schengeni övezet tagja lehet.

Korábban írtuk