Fotó: MTI/EPA/Belga/Pool/Eric Lalmand
Hirdetés

A rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak vasárnap a belga főváros igazságügyi palotája előtt. A rendezvényen mintegy 10 ezer ember vett részt.

Wilmes az egyik közösségi oldalra kedd este feltöltött videoüzenetében kijelentette, hogy a vasárnapi tüntetés semmiképpen sem teremthet precedenst arra, hogy a közeljövőben nagy létszámú eseményeket tartsanak Belgiumban. A kérdés hamarosan újra a nemzetbiztonsági tanács asztalára kerül, addig azonban a megengedett legnagyobb létszámú összejövetel legfeljebb 10 fős lehet.

Rámutatott, a járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések nem a szabad véleménynyilvánítás jogának elfojtására, hanem a lakosság védelmére irányulnak. A 10 ezer fős megmozdulásról készült képek sokakban joggal kérdőjelezik meg az eddigi erőfeszítések hasznosságát, nem szabad azonban feladni – mondta.

Korábban írtuk

„A vírus még mindig közöttünk van” – fogalmazott a belga miniszterelnök.

Belgiumban hétfőtől engedélyezték a maximum 10 fős, magánjellegű összejövetelek megtartását, akár zárt térben is. A higiéniára és a biztonságos távolságtartásra vonatkozó szabályok minden esemény alkalmával nélkülözhetetlenek. A nagy létszámú rendezvények, mint a koncertek, fesztiválok vagy sportesemények megtartása augusztus végéig tilos.

Sophie Wilmes korábban a vasárnapi megmozdulás elhalasztását javasolta, a főpolgármester azonban engedélyezte annak megtartását. Philippe Close azzal magyarázta döntését, hogy más olyan fővárosok mellett, mint Párizs, London, Madrid vagy Róma a 400 millió európai uniós állampolgár fővárosa, Brüsszel sem maradhatott csendben a George Floyd halála miatt tartott globális megmozdulásokat illetően.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Az eset nyomán a világ több országában szintén tüntetéseket tartottak az elmúlt napokban.