A londoni rendőrség (Metropolitan Police, Met) szerint a letartóztatások és ítéletek önmagukban nem fognak véget vetni a női nemiszerv-csonkításoknak (FGM), fontos azonban, hogy „elbeszélgessenek” azokkal a bevándorlókkal, akik számára a „közösségi kötelékek” rendkívül fontosak.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A megállapítások néhány nappal azután láttak napvilágot, hogy kiderült: míg továbbra is növekszik azoknak a nőknek és gyermeklányoknak a száma, akiknek nemiszervét kulturális és vallási okoból megcsonkítják, ezért az Egyesült Királyságban még egyetlen embert sem ítéltek el bíróságon.

Allen Davis felügyelő szerint az ilyen ügyekben folyatott büntetőeljárások „szimbolikusak” lennének, ám hozzátette, hogy nem volnának képesek letartóztatásokkal megoldani a problémát.

Egy, a nemiszerv-csonkítás elleni harcra létrejött, országos központban tartott előadásában Davis azt állította, több dolog is megnehezíti az eljárásokat, az áldozatok ugyanis sokszor nem akarnak családtagok ellen feljelentést tenni, más esetekben pedig túl fiatalok voltak a csonkítás megtörténtekor ahhoz, hogy pontosan fel tudják idézni a részleteket.

„Nekem, mint rendőrnek, a legfontosabb cél annak megakadályozása, hogy a baj megtörténjen” – jelentette ki Davis. – „A közösségi kötelékek erősebbek lehetnek a vérségi köteléknél is, ezért rendkívül fontos, hogy jelen legyünk ezekben a közösségekben és beszélgessünk tagjaikkal, hogy véget tudjunk vetni ennek a szokásnak”.