„Testvérek vagyunk, együtt írunk történelmet. Izrael iránti elkötelezettségem megkérdőjelezhetetlen. Gratulálok barátom, és meleg üdvözletem Szarának” – mondta az amerikai elnök az izraeli választások után hat nappal lefolytatott beszélgetésben Netanjahunak, az izraeli politikus feleségére is utalva.

Hirdetés

„Több történelmi békemegállapodást fogunk kötni, melyek elérhető távolságban vannak. Szövetségünk és a kapcsolatunk iránti elkötelezettségem erősebb, mint valaha. Meleg üdvözlet feleségének, Jillnek” – felelte az izraeli választások győztese Bidennek.

A Fehér Ház a társalgás után közölte, hogy Biden gratulált Netanjahunak a győzelemhez, és hangsúlyozta Izrael biztonsága iránti elkötelezettségét. „Szorosan figyelemmel követjük az izraeli kormány megalakulását” – tette hozzá.

Amerikai tisztviselők szerint Biden azért késlekedett a gratulációval, mert el volt foglalva a félidős választások miatti utazásokkal az Egyesült Államokban. Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete nem sokkal Jaír Lapid leköszönő miniszterelnök után már felhívta Benjámin Netanjahut, és gratulált a választásokon elért győzelméhez.

Korábban írtuk

A Likud párt élén álló Netanjahu várhatóan még ezen a héten hivatalosan is megkapja a felkérést a következő kormány megalakítására, hogy koalíciót építsen jobboldali és vallásos pártokból álló szövetségeseivel: a keleti ultraortodoxok Sasz pártjával, az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártjával, és a Vallásos Cionisták nevű pártszövetséggel, melynek része a Meir Kahane tanait hirdető Zsidó Erő nevű párt.