Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

A PAP azt követően fordult Wigandhoz, hogy előző nap Didier Reynders uniós igazságügyi biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén elmondta: azt akarja, hogy a tagállamok illetékes minisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa tűzze napirendre a május 10-re kiírt lengyel elnökválasztás ügyét a Lengyelország ellen az uniós alapszerződés 7-es cikke szerint elindított eljárás keretében.

Wigand azonban hangsúlyozta: az EB „mindig kész arra, hogy a 7-es cikk szerinti eljárásokban mindenféle megvitatandó témákban támogassa a tanácsot, ám a lengyelországi választás nem ilyen téma”.

Hozzáfűzte: az EB álláspontja változatlanul az, hogy a tagállamok hatásköre, milyen időpontban szervezik meg a választásokat. „A választás szabad és igazságos kell, hogy legyen, arról azonban a tagállam dönt, hogy betartja-e az (eredetileg megszabott) időpontot, vagy elhalasztja a választást” – fejtette ki.

Wigand már április elején hasonlóan vélekedett a lengyel választást illetően, kiemelve prioritásként az állampolgárok egészségügyi biztonságát a koronavírus-járvány idején. Hangsúlyozta azt is: az összes ilyen témájú döntésnek összhangban kell lennie a tagállamok alkotmányos előírásaival, valamint a nemzetközi jogból eredő kötelességeivel.

A PAP meg nem nevezett uniós forrásokra hivatkozva azt írta, Reynders nem az EB álláspontját fejtette ki a csütörtöki LIBE-ülésen felszólalva.

A lengyel elnökválasztást még a járvány kitörése előtt május 10-re hirdették meg. Az egészségügyi helyzet miatt a lengyel alsóház (szejm) április elején megszavazta a levélben történő szavazást elrendelő törvénytervezetet. Ez jelenleg az ellenzéki többségű szenátus döntésére vár, melynek határideje május eleje. Az ellenzéki pártok a járványhelyzetre és a választók biztonságára hivatkozva az elnökválasztás elhalasztását követelik. Hivatkoznak a választási kampány korlátozott lehetőségeire is, mindazonáltal az összes jelölt napi rendszerességgel lép fel a lengyelországi médiában.