Fotó: shutterstock.com/Isaac Fontana (archív)
Hirdetés

A brazil elnököt korábban Ferenc pápa fogadta a Vatikánban, valamint Sergio Mattarella államfővel és Giorgia Meloni kormányfővel is találkozott.

Lula a megbeszélések során az ukrajnai háborúra kitérve hangsúlyozva, hogy Kijevet és Moszkvát meg kell győzni a béke szükségességéről. Kifejtette, egyrészt el kell érni, hogy a továbbra is „szkeptikus” országok határozottabb álláspontot képviseljenek, másrészt Ukrajnának és Oroszországnak is „le kell mondani valamiről a konfliktus befejezése és a béketárgyalások megkezdése érdekében”.

„A mi szerepünk az, hogy meggyőzzük Zelenszkijt és Putyint, hogy a legjobb az, ha pontot tesznek a háború végére. Ezt csak ők tudják megtenni” – jelentette ki Lula sajtótájékoztatóján. Hozzátette, teljesen egyetért Ferenc pápával abban, hogy nem szabad engedni a háborús logikának, amely helyett párbeszédet kell szorgalmazni „olyan békeegyezménnyel, amely nem megadást jelent”.

Kijelentette: minél előbbi békére van szükség, nem lehet megvárni az újabb telet. Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozóját sürgette, és megjegyezte, igaza van a katolikus egyházfőnek, amikor azt szorgalmazza, hogy a háborúban résztvevők üljenek tárgyalóasztalhoz.

Korábban írtuk

„Véget kell venni az egymásra lövésnek, és meg kell kezdeni egymással beszélni, mivel a világban nyolcszázmillió ember fekszik le úgy aludni este, hogy nincs mit ennie, miközben dollármilliárdokat költünk háborúra” – mondta a brazil elnök.  

Úgy vélte, a felek közötti közvetítést nem vállalhatja sem az Egyesült Államok, sem Európa, mivel „részt vesznek a háborúban”, és nem tud segíteni az ENSZ sem anélkül, hogy a világ jelenlegi geopolitikai egyensúlyához igazodna az ENSZ Biztonsági Tanácsa megújításával.