– Nem merült fel összeférhetetlenség azzal kapcsolatban, hogy a közlekedési osztály főigazgatója ingyenrepülőutakat fogadott el Katartól

Hirdetés

– közölte az Európai Bizottság szóvivője, aki megerősítette: a vizsgálatot valóban saját maga ellen folytatta le Henrik Hololei.

Brüsszel szerint azonban nincs ezzel semmi probléma, mert hivatalosan ő volt jogosult eljárni az ügyben, még akkor is, ha személyesen érintett. Dana Spinant ugyanakkor mégis azt mondta, szigorítanak az utazási szabályokon – hangzott el az M1 Híradójában.

– Az irányelvek felülvizsgálatán dolgozunk, és minden igazgatót tájékoztatunk majd, és arra kérünk, hogy alkalmazza az új, szigorúbb szabályokat

– mondta Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője.

Henrik Hololei nem talált semmi kifogásolhatót tettében

„Képmutatás: saját maga összeférhetetlenségét vizsgálta a katari kormány által reptetett vezető EU-s tisztségviselő” – ezt írja cikkében a Mandiner. Hozzáteszik: Henrik Hololei nem is talált semmi kifogásolhatót a tettében. A portál szerint a vizsgálat újfent rámutat az uniós gépezet visszásságaira.

A Politico számolt be arról, hogy az EU vezető tisztségviselője ingyen repült Katarba. Pont abban az időszakban, amikor Brüsszel légi megállapodást dolgozott ki Dohával. A lap úgy tudja, hogy Henrik Hololei kilenc alkalommal utazott ingyen a business osztályon a Qatar Airwayszel 2015 és 2021 között. Ebből négy alkalmat maga a katari kormány vagy ahhoz köthető szervezetek fizettek – ismerteti a hirado.hu.

Az európai ombudsman nem ért egyet a bizottság vizsgálatával, ezért nyomozást indított. Emily O’Reilly levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az EB elnökéhez, hogy információkat kérjen a magas rangú tisztségviselők fizetett katari útjairól.

Folyamatosan kerülnek elő a korrupciógyanús ügyek

Brüsszelben folyamatosan kerülnek elő az újabb és újabb korrupciógyanús ügyek azóta, hogy az Európai Parlamentben decemberben kirobbant a botrány. A testület szocialista alelnökénél, Eva Kailinál és hozzá közel álló személyeknél tartott házkutatásokon több mint másfél millió euró, azaz 600 millió forintnyi készpénzt foglalt le a belga rendőrség.

A gyanú szerint a pénzért cserébe az érintettek Katar és Marokkó számára kedvező döntések mellett álltak ki az Európai Parlamentben.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk