Charles Michel közölte, hogy az uniós segélycsomag Ukrajna helyreállításához, újjáépítéséhez és modernizációjához való hozzájárulás a társadalmi kohézió és a fokozatos uniós integráció előmozdítása érdekében.

Hirdetés

Az elfogadott zárónyilatkozat szövegére utalva közölte: a támogatás előfeltétele, hogy Kijev továbbra is fenntartsa és tiszteletben tartsa a demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozók jogainak tiszteletben tartását. Kijevnek mindent meg kell tennie az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében, különösen a csalás, a korrupció, az összeférhetetlenség megelőzése, felderítése és orvoslása tekintetében.

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: fel kell gyorsítani a lőszerek és rakéták szállítását Ukrajnának, különös tekintettel arra, hogy az EU egymillió tüzérségi lőszer leszállítására tett ígéretet.

A megállapodás értelmében az Európai Bizottság vonatkozó értékelései és javaslatai alapján az Európai Unió Tanácsa végrehajtási határozatot fogad el minősített többséggel. A végrehajtásról szóló bizottsági éves jelentés alapján az Európai Tanács minden évben vitát tart és iránymutatás nyújt. A megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.

Korábban írtuk

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a megállapodás erős üzenetet küld Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Üdvözölte a többéves uniós költségvetés felülvizsgálatáról születetett megállapodást, amely – szavai szerint – megerősíti az EU illegális migráció elleni küzdelmét és a nyugat-balkáni partnerek támogatása iránti elkötelezettségét. Az unió továbbá növelni tudja a természeti katasztrófák és az olyan humanitárius válságok kezelésére irányuló képességeit, mint a gázai helyzet – fejtette ki.

Noha a tagállamok eddig 28 milliárd euró értékű katonai felszerelést juttattak Ukrajnának, többre van szükség, különös tekintettel a lőszerekre – mondta. „Heteken belül szerződést írunk alá az európai gyártókkal, márciusig pedig a kitűzött cél valamivel több, mint felét, 524 ezer darab lőszert leszállítunk Kijevnek” – mondta von der Leyen, majd hozzátette: az EU az év végéig teljesíteni tudja kötelezettségvállalását.

A mezőgazdaságról folytatott tanácsi napirenddel kapcsolatban a bizottsági elnök azt monda: a gazdák számíthatnak az EU támogatására, a 2027-ig érvényes költségvetés csaknem egyharmadát a mezőgazdaságra fordítani tervezett összeg teszi ki. Von der Leyen azt ígérte, hogy testülete még ebben a hónapban javaslatot mutat be a gazdák adminisztratív terheinek csökkentésére.

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, a megállapodás segítheti Joe Biden amerikai elnököt abban, hogy elfogadtassa a Kongresszusban saját 60 milliárd dolláros segélycsomagját Ukrajnának.

Közölte: nem volt titkos kompromisszum Orbán Viktor magyar miniszterelnök meggyőzésére. Az eredmény annak köszönhető, hogy a megállapodást „jól előkészítették” az EU-csúcs előtt, „intenzív és bizalmon alapuló megbeszéléseken”.

Szavai szerint számos uniós ország támogatása nem elégséges az ukrajnai igények kielégítésére. Németország egyedül nem képes teljesíteni a katonai támogatásra vonatkozó ígéreteket – emelte ki.

Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta, a megállapodás sikere a jó előkészítésnek, az átláthatóságnak és a tagországok egységének köszönhető. Mindenki megértette, hogy az egyetlen megoldás az egység megőrzésében és a közös akaratban rejlik – mondta.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök elhárította azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Donald Trump volt amerikai elnök esetleges újraválasztása magára hagyná Európát Ukrajna támogatásában. Hozzátette: mindenkinek érdeke, hogy Oroszország elveszítse az Ukrajna elleni háborút.

„A biztonságos és stabil Európa az Egyesült Államok politikai és katonai érdeke is” – fogalmazott Rutte, majd hozzátette: „azt hiszem, Trump is látni fogja ezt”.

Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott: „Oroszország nem számíthat arra, hogy az európaiak belefáradnak Ukrajna támogatásába”. Közölte, Orbán Viktor „nem kapott kedvezményeket” cserébe azért, hogy ne vétózza meg a megállapodást. Véleménye szerint a magyar miniszterelnök „csupán garanciát kapott arra, hogy az országához való uniós megközelítés megkülönböztetésmentes lesz”.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elégedettségét fejezte ki az egyhangú megállapodással kapcsolatban, de úgy fogalmazott: azt „nem volt könnyű tető alá hozni”. Véleménye szerint, ha csak 26 tagállam fogadta volna el az ukrán finanszírozást, az „veszélyes precedenst” teremtett volna. A tagállamok ezért „nagyon keményen dolgoztak azon, hogy mind a 27-en egyetértsünk” – nyilatkozta.

Az antifasiszta aktivista, Ilaria Salis ügyében Meloni azzal a kéréssel fordult Magyarországhoz, tartsa tiszteletben a fogvatartott jogait. Reményét fejezte ki, hogy a perbe fogott nő ügyében gyors lesz a tárgyalás, ahol ártatlansága bebizonyosodik. A magyar miniszterelnöktől azt kérte: biztosítson Salis számára méltányos eljárást.

A mezőgazdasági helyzettel kapcsolatban Meloni azon a véleményen volt, hogy EU hibázott, amikor arra kényszerítette a gazdákat, hogy az éghajlatra káros kibocsátások csökkentése érdekében egy évig hagyják parlagon a földjeiket, és amikor engedélyezte az olcsó ukrán importot. „Az EU-nak ezekben a kérdésekben változtatnia kell” – szögezte le.