Fotó: ShutterStock/Lukasz Barzowski
Hirdetés

A két ország között feszültséget okozó ügy megoldásáról csütörtökön Prágában államközi megállapodást írt alá Petr Fiala cseh és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A megállapodásban Varsó kötelezte magát, hogy 45 millió eurós kártérítést fizet a cseheknek, Prága pedig megígérte, hogy ezután visszavonja Lengyelország elleni keresetét az Európai Bíróságon.

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter csütörtökön késő este közölte, hogy már átutalták a pénzt Csehországnak. Közlését Anna Hubácková, cseh környezetvédelmi miniszter pénteken a CTK kérdésére megerősítette azzal, hogy Prága azonnal visszavonta az Európai Bírságon a lengyelek elleni keresetét.

Korábban írtuk

„Az ügy (Turów) ezzel lezárult” – idézte Morawiecki szavait a Cseh Sajtóiroda (CTK).

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy tavaly a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét, s egyben döntést hozott a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

A csütörtökön aláírt államközi megállapodásban – amelyet mindkét fél kompromisszumnak minősített – a kártérítés megfizetésén kívül Varsó kötelezte magát, hogy Turów közelében föld alatti védőrendszert épít ki, amely megakadályozza a csehországi víztartalékok elfolyását lengyel területre, továbbá egy földgátat, amely akadályozni fogja a zajszennyezés átterjedését a cseh határrégióba és néhány további környezetvédelmi intézkedést is tesz.

A Lengyelország által kifizetett kártérítésből 10 millió euró a cseh államkasszába megy, míg 35 millió eurót a Turów bánya üzemeltetése következtében közvetlenül érintett Libereci régió kap. Martin Puta, a régió elöljárója kijelentette, hogy elégedett a megállapodással.