Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Martin Sylvest
Narendra Modi indiai miniszterelnök (b) és Mette Frederiksen dán kormányfő a Koppenhága melletti Kongens Lyngbyben lévő kormányfői rezidencia, a Marienborg udvarán 2022. május 3-án
Hirdetés

„Vlagyimir Putyin orosz elnöknek be kell fejeznie ezt a háborút” – szögezte le Frederiksen Koppenhágában nyilatkozva.

Indiának az ukrajnai háborúval kapcsolatos semleges, el nem kötelezett álláspontja a nyugati országokban aggodalmat keltett, ugyanakkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elismeréssel szólt róla, és üdvözölte, hogy India „az ukrajnai helyzetet teljes egészében értékelte, nem pedig egyoldalú módon”.

Narendra Modi számos kétoldalú megállapodást írt alá dán partnerével a megújuló energiahordozók és a tiszta ivóvíz területén.

Az indiai miniszterelnök tiszteletére kedden díszvacsorát adnak a Koppenhága belvárosában álló Amalienborg-palotában, jelen lesz Margit dán királynő is. Szerdán pedig Modi az indiai-skandináv csúcstalálkozón vesz részt a dán fővárosban, amelynek margóján kétoldalú találkozókat folytat Svédország, Norvégia, Izland és Finnország politikai vezetőivel.

Korábban írtuk

Indiai vezető politikus az elmúlt húsz évben nem járt Dániában.

Narendra Modi a német fővárosból érkezett Dániába, és hétfőn még a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kétoldalú megállapodások sorát írta alá német partnereivel Berlinben, amelyek eredményeképpen a Hindusztáni-félszigeten fekvő ázsiai ország 10 milliárd euró (3810 milliárd forint) segélyt kaphat Németországtól 2030-ig a tiszta, megújuló energiaforrások felhasználásának támogatása érdekében.