A tárca arról tájékoztatta Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövetet, hogy az orosz nagykövetség létszámát a moszkvai dán nagykövetség létszámának megfelelő szintre szükséges csökkenteni.

Hirdetés

„A két nagykövetség közti erőegyensúly érdekében hozott döntés következtében a koppenhágai orosz nagykövetség jelenlegi létszámát csökkenteni kell” – közölte a minisztérium. Az intézkedést szeptember 29-éig végre is kell hajtani – tették hozzá.

„A koppenhágai orosz nagykövetség létszámát tíz diplomatával kell csökkenteni” – ismertette a tárca a Reuters hírügynökségnek megküldött állásfoglalásában.

Oroszország és Dánia régóta tárgyal a moszkvai dán nagykövetségen dolgozó munkatársak orosz vízumáról a nagykövetség megfelelő működésének biztosítására, de ezek az egyeztetések kudarcba fulladtak, mivel az orosz fél többször is megkísérelte belefoglalni az orosz hírszerző tisztek vízumkérelmét is – szerepel a dán külügyi tárca sajtóközleményében.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken azzal reagált a dán bejelentésre, hogy ez „újabb bizonyítéka” a koppenhágai vezetés „Oroszországgal szembeni ellenségességének”. „Természetesen levonjuk a szükséges következtetéseket” – tette hozzá.

Az Ukrajna elleni orosz háború kezdetét követően, tavaly áprilisban Dánia kiutasított 15 orosz diplomatát, válaszul Oroszország a moszkvai dán diplomáciai képviselet hét alkalmazottját minősítette nemkívánatos személynek.

Korábban írtuk