Hirdetés

Új nemzetközi csúcsot ért el a keresztények elleni gyűlölet a világban. 2024-et írunk, és féktelen erőszakot tapasztalunk – jegyezte meg Markus Rode, az Open Doors németországi keresztény segélyszervezet vezetője. A 2022 október elejétől 2023 szeptember végéig tartó időszakra vonatkozó világméretű keresztényüldözési indexet a szervezet most tette közzé.

A számok sivár képet festenek a szóban forgó, összesen több mint kétmilliárd embert számláló vallási csoport követőivel való bánásmódról. Világszerte tízezreket űznek el, vernek meg, gyilkolnak meg vagy tüntetnek el munkatáborokban és sötét börtönökben. A vizsgált időszakban világszerte csaknem ötezer keresztényt öltek meg hitük gyakorlása miatt. Az Open Doors szerint a valós szám ennél sokkal magasabb, mert a különböző konfliktusok miatt nehéz dokumentálni minden esetet.

Közel 43 ezer hívő tapasztalt fizikai erőszakot vagy halálos fenyegetést egy év alatt. Különösen gyorsan nőtt a keresztények otthonai elleni támadások száma. Az előző év azonos időszakához képest az ilyen incidensek száma 371 százalékkal, mintegy 4500-ról körülbelül 21 500-ra nőtt, és több mint kétszer ennyi embert űztek el otthonából, akik később bujkálni kényszerültek.

Templomokat is megtámadtak vagy bezártak; egyes esetekben szélsőségesek, de néha maguk a kormányok is. A helyzet Kínában, Indiában, Nigériában, Nicaraguában, Etiópiában, Ruandában, Szudánban, Burkina Fasóban, Nigerben és Angolában a legdrámaibb. A hatóságok azonban tavaly Európában is számos olyan esetet regisztráltak, amikor keresztényekkel voltak ellenségesek.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.