Fotó: MTI/AP/Rene' Rossignaud
Európába igyekvő illegális bevándorlók a ruhájukat szárítják a máltai kormány által az elszállásolásukra bérelt turistahajók egyikén a Földközi-tengeren, mintegy 20 kilométerre a máltai partok elõtt 2020. június 2-án
Hirdetés

A brüsszeli testület szóvivője megkönnyebbülését fejezte ki, hogy véget ért a 420 bevándorló többhetes veszteglése a máltai partoknál, valamint hozzátette, hogy a bizottság az új menekültügyi szabályok keretében fenntartható megoldást szeretne találni az olyan migránsok megmentésére, akik tengeri úton érkeznek Európába.

Portugália, Franciaország és Luxemburg a máltai kormány többszöri kérése után döntött a befogadásról. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa előző héten szólította fel a máltai kormányt, hogy a hajók fedélzetén kialakult nehéz körülményekre tekintettel haladéktalanul engedje partra szállni a bevándorlókat.

A máltai kormányfő arról számolt be vasárnap, hogy az egyik hajón a migránsok közül néhányan már konyhakésekkel fegyverkeztek fel és gázpalackok felrobbantásával fenyegettek, amennyiben nem kötnek ki.

Korábban írtuk

Málta, csakúgy, mint Olaszország, a közelmúltban leszögezte, hogy a koronavírus-járvány miatt nem fogad több migránst az országba, és több alkalommal kérte fel az uniós tagállamokat hogy mutassanak szolidaritást a kialakult helyzetben.