Tizenhat tagállam magas rangú képviselői ellátogattak a litván-fehérorosz határra, amelyre az elmúlt nyár óta jelentős nyomás helyeződik az unióba tartó migránsok részéről.

Hirdetés

Ezt követően konferenciát tartottak a litván fővárosban, amelyen – mint a szervező Agne Bilotaite litván belügyminiszter elmondta – egyöntetűen szükségesnek tartották, hogy az uniós központi szervek nyújtsanak nagyobb támogatást a külső határok mentén fekvő tagországoknak, továbbá azoknak, amelyekre nagy migrációs nyomás nehezedik.

Sürgették a határkerítések uniós finanszírozását is, erre vonatkozóan azonban Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja megerősítette a végrehajtó testület elutasító álláspontját. „Ha a tagállamok kerítéseket akarnak építeni, megtehetik, de a bizottság régi álláspontja, hogy nem finanszíroz falakat vagy szögesdrótot” – mondta.

Johansson arról is beszélt, hogy a menedéket keresők visszaszorítása a határon a nemzetközi szabályokba ütköző eljárás.

Korábban írtuk

A határról történő „visszatoloncolások egyértelműen jogtalanok. Az embereknek joguk van menedéket kérni” – jelentette ki.

Tavaly nyár óta több ezer bevándorló vagy menekült – többségükben közel-keleti országok állampolgárai – próbált meg átjutni az Európai Unió keleti határán Lettországba, Litvániába, illetve Lengyelországba, a Nyugat vádjai szerint Minszk szervezésében. Csak Litvániában közel nyolcezer-kétszáz embernek tagadták meg a belépést

Míg emberi jogi szervezetek bírálják, a három ország kormánya védelmébe vette ezt a gyakorlatot, arra hivatkozva, hogy ez az egyetlen módja az emberáradat megállításának.

Agne Bilotaite elmondta, hogy a szakaszon az elmúlt hetekben jelentősen csökkentek az illegális határátlépések, de szerinte a nyugalom „csalóka”.

„A határőreink jól tudják, hogy fehérorosz vezetők nyomására bármikor megjelenhet egy csoport migráns” – jelentette ki.