Fotó: MTI/EPA/Narendra Sreszta
Puspa Kamal Dahal, a Nepáli Maoista Kommunista Párt (CPN-M) elnöke leadja szavazatát egy katmandui szavazóhelyiségben 2015. október 28-án.
Hirdetés

A Pracsanda („Ádáz”) harci néven is ismert politikus a legfőbb ellenzéki párttal, az Egyesített Marxista-Leninista Párttal (UML) és több kisebb politikai erővel kötött megállapodása értelmében öt évre szóló hivatali idejének első felét fogja a kormányfői székben tölteni.

Dahal, aki Sher Bahadur Deubát, a Nepáli Kongresszus Párt politikusát váltja a tisztségben, a helyi sajtó értesülései szerint 2025-ben fog lemondani az UML jelöltje javára.

„Ebből áll az egyezség. Még ki kell dolgozni a legfontosabb tisztségek és tárcák elosztását” – ismertette Dev Gurung, Dahal Maoista Központ nevű pártjának főtitkára.

„Kinevezték és nagy támogatással rendelkezik a törvényhozásban” – mondta Tika Dakal, Bidija Dévi Bandari államfő tanácsadója a Reuters hírügynökségnek.

Az új koalíció azt követően alakult meg, hogy a 68 éves Dahal váratlanul kilépett a Nepáli Kongresszus Párt vezette kormányzó szövetségből, Deuba pedig nem kívánta támogatni Dahalt utódjául a miniszterelnöki posztra. Deuba és Dahal egyébként a novemberi választásokon még azzal kampányoltak, hogy még évekig egyben akarják tartani az addigi kormányzó szövetséget. A választási kampányt ugyanakkor a döntően a kiöregedettnek tartott politikai elittel kapcsolatos elégedetlenség és az ország gyengélkedő gazdasága körüli aggályok határozták meg.

Dahal Maoista Központja 32 képviselői helyet szerzett a 275 fős törvényhozásban, az UML 78 mandátummal rendelkezik, más kisebb pártokkal összefogásban azonban biztosítani tudja a 138 fős parlamenti többséget. A Nepáli Kongresszus Párt a legfőbb ellenzéki erő lesz 89 képviselői hellyel.

Dahal korábban két alkalommal volt miniszterelnök, 2016 augusztusától 2017 júniusáig, illetve 2008 augusztusától 2009 májusáig.

A hegyvidéki ország gazdasága a 8 százalékot is meghaladó infláció mellett még mindig a koronavírus-járvány turizmusra gyakorolt negatív hatásaival küzd, illetve azzal, hogy a külföldön dolgozó nepáliak – fontos bevételi forrásnak számító – pénzügyi átutalásai szintén a járvány miatt elapadtak.

Korábban írtuk