Az Európai Parlament baloldali S&D frakciója az utóbbi hónapokban többnyire a korrupciós botrányaival szerepelt a sajtóban: az Eva Kaili egykori EP-alelnök által elfogadott jelentős összegű kenőpénzektől kezdve Maria Arena európai parlamenti képviselő viselkedésén át – Arena egy elfogadott, de le nem jelentett katari út kapcsán adminisztratív hibáról beszélt és saját asszisztensét hibáztatta – egészen Marc Tarabella és többek letartóztatásáig elmondható, hogy egymást érik az S&D kapcsán feltárt terhelő esetek. A frakció soraiban a Politico szerint ezért egyre bizalmatlanabbak egymással a képviselők, mivel egyszerűen képtelenség megmondani, lesz-e még a fentiekhez hasonló eset.

Hirdetés
Fotó: ShutterStock/martinbertrand.fr
Iratxe García Perez

A nyilvánosság előtt a csoport figyelemre méltó szolidaritást tanúsított a korrupciós botrány kapcsán. A frakció vezetője, Iratxe García ambiciózus etikai reformjavaslatot készített, és belső vizsgálatot indított anélkül, hogy nyíltan megkérdőjelezték volna a vezetését, azonban a háttérben a bizalmatlanság és elkeseredés uralkodik.

„Úgy érzem, hogy elárultak a képviselőcsoportunk munkatársai” – mondta Mohammed Chahim holland európai parlamenti képviselő. „Ami engem illet, mindannyian politikai áldozatok vagyunk, és remélem, hogy az igazságot egyszer nyilvánosságra tudjuk hozni”.

A kellemetlen hangulat áthúzódhat a 2024-es választásokra is: a botrányok komolyan árthatnak egyes baloldali jelöltek választási esélyeinek.

Korábban írtuk

A frakciónak át kell gondolnia, hogyan nyerje vissza a választói bizalmat. Mindezt azután, hogy alapvetően jó pozícióból indultak: Olaf Scholz német kancellár hatalomra jutása és Sanna Marin finn miniszterelnök nemzetközi népszerűsége mellett tudtak politikai tőkét kovácsolni egyszerűen érthető témák – mint a folyamatos áremelkedés – napirendre tűzése révén.

„Egyszerűen semmit nem tudtunk arról, hogy mi folyik a háttérben” – nyilatkozta García, és fogadkozott, hogy a képviselőcsoport belső vizsgálata ki fogja deríteni, mit rontottak el. „Egyelőre viszont hagynunk kell, hogy a [vizsgálat lefolytatásáért felelős] emberek dolgozzanak” – fogalmazott a frakcióvezető.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.