Németország történelmének harmadik nagy migrációs válságát éli. Ennek legfőbb oka, hogy rengeteg irreguláris migráns helyzete bizonytalan, és a lakhatási problémák csak tetézik az óvodákban is kialakult feszült helyzetet.

Hirdetés

Az ország nem tud megbirkózni az iskolák migránsokkal való túlterheltségével sem. A bevándorlók befogadásának kapacitási korlátait az ország már 2023 októberében túllépte, azonban sem a szövetségi kormány, sem a német hatóságok nem adnak ki hivatalos előrejelzéseket a menedékkérők teljes számáról. A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) adatai szerint tavaly mintegy 330 ezren nyújtottak be először menedékkérelmet Németországban – többségük Szíriából, Törökországból és Afganisztánból érkezett. Ez 2022-höz képest 50 százalékos emelkedés. Ezenkívül az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint egymillió ukrajnai menekült érkezett Németországba.

Az ellenzék egyre többször ad hangot elégedetlenségének: követeléseik középpontjában az áll, hogy Tunéziát, Algériát és Marokkót vegyék fel a biztonságos származási országok listájára, megkönnyítve ezzel a menedékkérelmek elutasítását, amivel a tartományi miniszterek korábban érdemben egyáltalán nem foglalkoztak. A szövetségi kormány emellett tárgyalásokat folytat Kenyával, a Fülöp-szigetekkel, Kirgizisztánnal és Üzbegisztánnal azon menedékkérők visszafogadásáról, akik nem maradhatnak Németország területén. Az ellenzék ugyanakkor nagyobb figyelmet fordítana a forgalmasabb migrációs útvonalakra, és nem bízik a hárompárti koalíció sikereiben.

A jelenlegi tömeges irreguláris migrációs válság kezelésére a német jobbközép ellenzék 21 pontos követeléslistát terjesztett elő, amelyet március közepén tárgyaltak a szövetségi parlamentben. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerint az Európába irányuló emberáradat megállítására irányuló török erőfeszítéseket a szövetségi kormánynak kiemelten kell kezelnie.

Korábban írtuk

Ennek megoldását abban látják, ha a hárompárti koalíció bilaterális megállapodást köt Törökországgal és Irakkal, hogy végre hazaküldhesse a nemzetközi védelemre nem jogosult több ezer kérelmező egy részét.

A CDU elnöke, Friedrich Merz szerint az évi több mint 300 ezer menekült helyett Németország legfeljebb 100 ezer embert tud évente integrálni.

A menekültek kitoloncolása harmadik országokba Merz szerint járható út lenne Németország számára is.

Példaként említette, hogy a brit kormány előrébb jár ezen az úton, és az oda illegálisan belépett migránsokat a jövőben őrizetbe lehet venni anélkül, hogy a hatóságoknak ellenőrizniük kellene a menedékjogi kérelmüket.

Bár rengeteg bírálat éri a szövetségi kormányt migrációs politikája miatt, a szövetségi rendőrségnek bővült a hatásköre: 10 nap helyett 28 napig tarthatja fogva a kitoloncolás előtt álló embereket, otthonaikat átkutathatja, ha felmerül a gyanú, hogy a menedékkérők rejtekhelyeken húzzák meg magukat. Mindemellett a távozásra kötelezett személyek egy része úgynevezett tolerált státusszal rendelkezik, ami elméletben megakadályozza kitoloncolásukat.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható a Vasárnap.hu oldalán.