Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

A kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt – 11 órás heves vita után – 40 képviselő támogatta és 7 ellenezte. Összesen 53 szavazatot adtak le, ebből hat érvénytelen volt. A kormány leváltásához 46 támogató szavazatra lett volna szükség a 90 fős parlamentben.

Az előterjesztést Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS), a Szociáldemokraták (SD), a Baloldal (Levica) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB), valamint a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) nyújtotta be még múlt szerdán, mert szerintük a kormány nem tud megbirkózni a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel.

Karl Erjavec, a nyugdíjas párt elnöke, az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje szerint a tekintélyelvű rendszer ellen léptek fel. Úgy vélte: a képviselőknek lehetősége lett volna arra, hogy a „normális és demokratikus” Szlovénia mellett szavazzanak.

Janez Jansa a parlamentben hétfőn visszautasította a baloldali ellenzék vádjait, a kezdeményezést pedig „romboló szándékú bohózatnak” nevezte.

Korábban írtuk

A 2018. június eleji általános választásokon a Jansa vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyert, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott LMS elnökét, Sarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Jansát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.

2020 februárjában Sarec koalíciós nézeteltérésekre hivatkozva lemondott tisztségéről, a parlament pedig márciusban felhatalmazta Jansát, hogy alakítson kormányt.

Az új átmenti kormánykoalíciót alkotó négy párt, a SDS, a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a DeSUS – utóbbi kettő az előző kormánynak is tagja volt – 46 képviselővel rendelkezett a parlamentben, de tavaly december közepén a nyugdíjas párt kilépett a koalíciós kormányból, miután a párt élére ismét Erjavecet választották meg. A DeSUS-nak öt képviselője van.

A kormány azonban nem veszítette el a többségét a törvényhozásban, mert kívülről támogatja még a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) három és a nemzeti kisebbségek két képviselője, valamint a DeSUS egy képviselője, akit emiatt kizárnak a pártból.

Szlovéniában 2022-ben esedékesek a következő parlamenti választások.