Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Kereszténydemokrata Internacionálé ülése
Hirdetés

A CDI a határozatban rögzíti: az európai lakosság részaránya folyamatosan csökken a világ népességéhez képest (míg az Európai Unió jelenlegi 27 tagországának összlakossága 1960-ban még az emberiség 12 százalékát tette ki, ma már csak a hat százalékát, és várhatóan 2070-ben majd csak kevesebb mint négy százalékát fogja). A népességcsökkenés miatt az európai lakosság gyorsan öregszik, 2020-ra a 65 év felettiek aránya 21 százalékra nőtt, míg a 15 év alattiak aránya 15 százalékra csökkent. A lakosságcsökkenés miatt az elöregedő Európa befolyása, versenyképessége, gazdasági ereje és mozgástere egyre kisebb a mostani új nemzetközi világrendben.

A Kereszténydemokrata Internacionálé aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az európai kontinens súlyos demográfiai válságnak néz elébe. A szervezet leszögezi, hogy a térségben most ez az egyik legnagyobb megoldandó probléma, és hangsúlyozza, hogy a lakosság gyors öregedése jelentősen megnehezíti az európai társadalmak fenntartható fejlesztését, gazdasági növekedését, mert mindehhez képzett munkaerőre van szükség.

A CDI külön felhívja a figyelmet arra, hogy a mezőgazdasági vidékeken, illetve az elhagyott iparterületeken a lakosságcsökkenés hosszú távú problémát okoz a lakosoknak. Mindemellett hangsúlyozza, hogy a hagyományos családfelfogás alapján számos megoldás létezik a népességfogyás megállítására: a családtámogatási rendszerek, a tervezett gyerekek megszületésének elősegítése, az országok belső tartalékainak és már létező közösségeinek megerősítése.

A Kereszténydemokrata Internacionálé kifejezte abbéli mély meggyőződését, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik, és ott is kell maradnia. Felhívja egyúttal a figyelmet arra, hogy a migrációt nem szabad a demográfiai kihívások megoldása fő eszközének tekinteni.

Végül a szervezet felszólította az Európai Uniót, hogy minden szakpolitikájában a népesedési szempontokat helyezze előtérbe, és hogy alkosson olyan mechanizmusokat, amelyekkel ellensúlyozni tudja a migráció káros demográfiai hatásait.

Korábban írtuk