„Nyilvánvaló, hogy mindkét oldalon egyesek a civil halálos áldozatokat vagy elfogadható járulékos veszteségként vagy szándékosan bevetett és szükséges háborús fegyverként fogják fel” – állította Volker Türk Genfben az emberi jogi tanács tagállamainak képviselői előtt. A főbiztos a Közel-Keleten tett látogatása után osztotta meg tapasztalatait. Türk szerint a Gázai övezeti háború „humanitárius és emberi jogi katasztrófát” idézett elő, romba dőlt az emberi értékek legalapvetőbb tiszteletben tartása.

Hirdetés

A főbiztos elkerülhetetlennek látta, hogy éhezés és járvány üsse fel a fejét a sűrűn lakott Gázai övezetben, amelyet Izrael hetek óta ostrom alatt tart. Szavai szerint katasztrófához fog vezetni, ha kimerülnek az üzemanyag-tartalékok: összeomlik a csatornarendszer és az egészségügy, és a mégoly kevés humanitárius segítséget sem tudják majd célba juttatni. Az izraeli hadsereg Gázai övezet elleni légicsapásait olyan intenzitásúnak írta le, amilyen „ritkán fordult elő ebben az évszázadban”. Aggodalmát fejezte ki továbbá a Ciszjordániában élő palesztinok elleni fokozódó erőszak és diszkrimináció miatt. „Úgy vélem, ez robbanásveszélyes helyzetet idéz elő, és már jóval túlvagyunk az első figyelmeztetések szintjén” – fogalmazott Türk.

Izrael ENSZ-nagykövete visszautasította a főbiztos bírálatát az izraeli hadsereg Gázai övezeti hadműveleteire vonatkozóan. Szavai szerint lehetetlen, hogy ne legyen szabad olyan terroristákat támadni, akik iskolákban, kórházakban vagy lakóépületekben rejtőzködnek. A humanitárius jogban nincs olyan rendelkezés, hogy a civil lakosság közé vegyülő terroristákat nem szabad támadni, ellenben az olyan műveletek, amelyekkel további támadásokat lehet megelőzni, nagyon is megengedettek – érvelt az izraeli nagykövet.

A palesztin területeket képviselő nagykövet az emberi jogi tanács ülésén azt vetette Izrael szemére, hogy nemcsak a Hamász ellen, hanem palesztin civilek ellen is háborút folytat. „Rendben van, harcoljanak a Hamásszal, de ne gyilkoljanak nőket és gyerekeket” – fogalmazott a palesztin képviselő.

Korábban írtuk