Fotó: MTI/EPA/Haitham Imad
A Gázai övezetből palesztin sebesültet szállító mentőautó érkezik a rafahi határátkelőn át Egyiptomba 2023. november 1-jén

Az egyiptomi al-Kahera televízió beszámolója szerint a sebesülteket szállító első mentőautók már elhagyták a rafahi határátkelőt al-Arís felé. Az egyiptomi Vörös Félhold megerősítette három palesztin páciens – két férfi és egy fiú – megérkezését a Sínai-félsziget északi részén található városba.

Hirdetés

Értesülések szerint összesen mintegy 90 súlyos sebesültet evakuálnak. Határvédelmi források szerint az érintetteket biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a határ egyiptomi oldalán.

A sebesültek kimenekítéséről szóló megállapodás katari közvetítéssel jött létre, miközben Izrael tovább folytatta terrorellenes offenzíváját a Gázai övezet északi részében a radikális iszlamista Hamász ellen.

Az egyezség szerint nemcsak sebesült civilek, hanem a három hete ott rekedt külföldi állampolgárok is elhagyhatják az izraeli erők által ostromlott palesztin övezetet.

Raíd Abdel-Nasszer, az egyiptomi Vörös Félhold főtitkára közölte, hogy szerdán 525 külföldi, illetve kettősállampolgár kiutazását hagyták jóvá a rafahi határátkelőn keresztül.

Korábban írtuk