Guterres felidézte, hogy a pandémia során több mint 446 millió ember fertőződött meg koronavírussal világszerte, és több mint 6 millió ember halálával hozható összefüggésbe a járvány, amely számtalan ember mentális egészségét is károsította az utóbbi két évben.

Hirdetés

A példa nélküli közegészségügyi intézkedéseknek és a védőoltás különlegesen gyors kifejlesztésének köszönhetően a világ számos régiójának mára sikerült visszaszorítania a járványt, de súlyos hiba lenne azt gondolni, hogy az egésznek vége van – fogalmazott az ENSZ-főtitkár.

Kifogásolta, hogy a vakcinák elosztása továbbra is igazságtalan, és a világ nem engedhet meg többé „kétszintű bánásmódot” a Covid-19 után. Bár az oltóanyaggyárakban havonta 1,5 milliárd dózist állítanak elő, világszerte mégis még mindig csaknem 3 milliárd ember vár arra, hogy az első oltását megkaphassa. Ez azoknak a politikai és költségvetési döntéseknek a kudarca, amelyek elsőbbséget biztosítanak a gazdag országok lakosai egészségének, szemben a szegényebb régiókban élőkével – mondta Guterres.

Korábban írtuk