Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej
Emberek a harkivi metró egyik állomásán, amelyet óvóhelyként használnak az ukrán várost érő orosz támadások miatt 2022. március 28-án
Hirdetés

Sajtótájékoztatóján Laerke azt szorgalmazta, hogy a harcban álló felek biztosítsák a segélymunkások és a segélyeket szállító konvojok biztonságos haladását, mert csak így tudnak még több rászorulónak segíteni.

Jarno Habicht, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ukrajnai képviselője pedig azt közölte, hogy a több mint egy hónapja tartó háborúban eddig 74 támadást hajtottak végre egészségügyi létesítmények ellen, és ezekben a támadásokban 72 ember meghalt és 40 megsebesült.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden bejelentette, hogy Rafael Grossi főigazgató Ukrajnában van, hogy megbeszéléseket folytasson az ukrán kormány képviselőivel és „technikai segítséget” nyújtson az ország atomlétesítményeinek biztonságos üzemeltetéséhez. 

Ez a konfliktus már most is felfoghatatlan pusztítást és szenvedést okoz az embereknek. Szükség van a NAÜ szakértelmére ahhoz, hogy elejét tudják venni egy nukleáris balesetnek – fogalmazott Grossi az ügynökség közleménye szerint.

Korábban írtuk

Rafael Grossi a héten ellátogat egy ukrajnai atomerőműbe is, és várhatóan a hét második felében Bécsben, a NAÜ székhelyén számol be a sajtónak a tapasztalatairól.