Az Európai Parlament (EP) jövő heti plenáris ülésén dönt a Fit for 55 elnevezésű klíma- és energiacsomagról, melynek célja, hogy az EU a károsanyagkibocsátását 2030-ra 55 százalékkal csökkentse.

Hirdetés

A közlemény Tóth Edinát, a Fidesz EP-képviselőját idézte, aki azt mondta: Brüsszel újabb átgondolatlan és felelőtlen, a józan észnek ellentmondó klímapolitikai javaslatai a polgárokra, a családokra terhelnék a zöldítés árát, ezért jelen formájukban elfogadhatatlanok. A klíma- és energiacsomag többek között a klímaadó bevezetését javasolja, valamint drasztikusan csökkentené a közép-, és kelet-európai országok számára kiemelten fontos autógyártást. Ennek egyenes következménye, hogy a terheket az embereknek, a magyar és európai családoknak kellene megfizetni – hívja fel a figyelmet.

„Láthatjuk, hogy a felelőtlen brüsszeli energiapolitika miatt már Európa-szerte egekben vannak az energiaárak és elszabadult az infláció. Ez nálunk is így lenne, ha nem lenne rezsicsökkentés” – fogalmazott Tóth Edina, majd hozzátette: a bizottsági klímacsomag javaslatai alapján bevezetni kívánt klímaadó veszélyezteti a rezsicsökkentést és még tovább növeli az inflációt.

Kijelentette: az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a zöld átállás döntő fontosságú Európa és a világ jövője szempontjából. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a felelős és hatékony döntéseke meghozatala. A javaslat azonban szembe megy a józan ésszel, környezetvédelmi haszna csekély, azonban jelentős energiaár-növekedéshez vezet. Súlyos terhet róhat a családokra, nem veszi figyelembe a tagállami különbségeket, „ezért jelen formájában nem tudjuk támogatni” – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Korábban írtuk