A török vezetés az uniós csúcs előtt a vámunió kiszélesítését, a schengeni vízummentességet és a 2016-os migrációs egyezményt illetően fejezte ki várakozásait. Erdogan például azt mondta: az ezeket érintő jóindulatú és konkrét lépések újból „pozitív mederbe tudják terelni” a török-uniós kapcsolatokat.

Hirdetés

Az Európai Tanács ugyanakkor arra szólította fel Törökországot, hogy folytasson párbeszédet a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók miatt kialakult török-görög-ciprusi tengerjogi viszály rendezése céljából.

A török külügyminisztérium válaszában kijelentette: „szó sem lehet róla”, hogy Törökország egy olyan Ciprussal tárgyaljon a tengeri határokról, amely nem képviseli a sziget török lakosságát. Hozzátették: az EU-nak ezért nem Törökországot kell párbeszédre felszólítania, hanem Ciprus görög vezetését, hogy egyeztessen a kizárólag Ankara által elismert, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársasággal.

Erdogan mostani szavainak a közvetlen előzménye az, hogy Merkel az uniós csúcstalálkozót követően a 2016-os migrációs partnerségi megállapodás áttekintését szorgalmazta.

Korábban írtuk

A keddi közlemény szerint Erdogan a török-görög-ciprusi tengerjogi vita kapcsán leszögezte, hogy az Európai Unió – „Törökország jó szándékú hozzáállása ellenére meghajol Athén és Nicosia nyomásának, valamint zsarolásának”. Az uniónak nem kellene feláldoznia „nagy érdekeit” néhány tagállam „kis érdekeiért” – fogalmazott a török vezető.

A török elnök a keddi beszélgetés során az örmény „megszállás” alatt álló Hegyi-Karabah régióval kapcsolatban úgy vélte, hogy a probléma tartós megoldása érdekében végre kell hajtani a vonatkozó ENSZ-határozatok és a nemzetközi jog rendelkezéseit.

Erdogan a líbiai polgárháborút illetően végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a „terepen megteremtett nyugalom adta alkalmat nem kéne elpazarolni”.