A tájékoztatás szerint az amerikai és a dél-koreai hírszerzési szolgálatok jelenleg a rakétaindítás részleteit próbálják kielemezni. A kilövést Észak-Korea keleti partvidékén található Szinpo városának térségében észlelték.

Hirdetés

A Yonhap dél-koreai hírügynökség a kommunista állam közleményére hivatkozva ugyanakkor két hadászati manőverező robotrepülőgép indításáról számolt be egy tengeralattjáró fedélzetéről.

Az újabb rakétateszt hátterében az állhat, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn indítja Freedom Shield (Szabadságpajzs) nevű hadgyakorlatát. Phenjan a hadgyakorlatot „agressziós háborúra való felkészülésként” ítélte el.

Szöul és Washington közös manőverei ellen Phenjan többször tiltakozott, a műveleteket egy Észak-Korea elleni támadás főpróbáinak nevezve.

Korábban írtuk

Míg az Egyesült Államok és Dél-Korea a kommunista állam ballisztikus rakétaprogramját nevezi meg a hadgyakorlatok egyik okaként, Phenjan azt hangoztatja, hogy a rakétafejlesztésekre önvédelmi célból van szüksége.

Észak-Korea tavaly több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre, köztük számos alkalommal interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.