Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely (archív, illusztráció)

Az európaiakat legfőképpen a biztonság kérdése foglalkoztatja, ezért Európának meg kell mutatnia, hogy komolyan veszi és képes fenntartani saját biztonságát – jelentette ki az észt miniszterelnök Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitáján szerdán.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely (archív, illusztráció)

Jüri Ratas hangsúlyozta, magabiztos Európára van szükség, amely képes megvédeni állampolgárait és az értékeket, amelyeket az Európai Unió képvisel.

Európának megfelelő és hatékony eszközökkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy szembe tudjon szállni a békét, a biztonságot, valamint a jólétet fenyegető, az európai állampolgárokat nyugtalanító valamennyi kihívással. Ilyen egyebek mellett az éghajlatváltozás okozta problémák kezelése vagy a migráció kérdése – emelte ki.

Ratas aláhúzta, a migráció esetében a rövid távú intézkedések rövid távú megoldásokat eredményeznek, ezért az uniónak hosszú távú és fenntartható megoldásokra kell törekednie. Véleménye szerint az illegális migráció az unión kívüli országokkal való együttműködés útján szüntethető meg, amelyhez egyebek mellett kereskedelmi és fejlesztési eszközöket is alkalmazni kell. Európának úgy kell szolidárisnak lennie, hogy tiszteletben tartja a közös célokat és az egyes tagállamok sajátosságait – tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta, Európának meg kell előznie a bűncselekményeket és valamennyi illegális tevékenységet a határokon, amelyhez hatékony határfelügyeletre, a vámellenőrzés erősítésére van szükség. Ehhez az uniónak meg kell teremtenie a személyek és áruk ellenérzésének feltételét a tagországok közötti adatmegosztás és a közös adatbázis létrehozása által.

„Erős kapcsolatokat kell kiépítenie partnereivel, meg kell erősítenie a transzatlanti egységet, ugyanis egyedül nem képes megbirkózni a globális biztonsági kockázatokkal” – fogalmazott.

Kijelentette, határozott fellépésre van szükség a terrorizmus ellen, és az orosz agresszióval szemben Ukrajna esetében, valamint egy esetleges gazdasági válság alkalmával.

Az észt miniszterelnök véleménye szerint Európa és polgárainak érdeke a szabályokon nyugvó, hatékonyan működő multilaterális világrend fenntartása, amely liberális értékekre és demokratikus alapelvekre épül.

„Azt várják az állampolgárok, hogy Európa képes legyen megvédeni ezeket az értékeket és szabadságjogokat a ma jelentkező kihívásokkal szemben” – fogalmazott.

Ratas kiemelte, Európa ereje sokszínűségében rejlik. Az egyes nemzetek cement az európai építkezésben, amely azt jelenti, hogy a sokszínűség elvesztése kevesebb Európát jelentene. Európa jövőjét egysége megtartása jelenti, amely azonban nem egyformaságot jelent. Európának szembe kell szállnia a populizmussal, ugyanakkor el kell tudnia fogadni a különböző véleményeket, nézeteket anélkül, hogy értékeiből engedne – tette hozzá az észt miniszterelnök.