Most először osztottak meg részleteket a támadással kapcsolatban. A San Franciscó-i rendőrök testkameráinak felvételein látszik a konzulátus előterében az autó, és ahogyan a megrongált kapun át menekülnek az emberek. Mark Im rendőrparancsnok szerint a 31 éves elkövető, Jang Csan-jüan kínai állampolgár kiszállt az autóból, a fal mellé állt, és miután egy biztonságiőr lefújta paprikasprayvel bal karjával eltakarta az arcát, jobb kezében pedig egy kést rejtegetett.

Hirdetés

Im hozzátette, Jang gyors mozdulatokkal hadonászott a késsel, fenyegetve az elsőként kiérkező rendőrtisztet, Troy Carrascót. A felvételeken látszik, ahogyan Carrasco megragadta Jang nyakát és megkérdezte van-e nála lőfegyver. A tettes ezután támadta meg a késsel. A rendőrtiszt önvédelemből meglőtte Jangot, akit kórházba szállítottak, de később belehalt sérülésébe.

„A rendőröket arra képzik ki, hogy mindenekelőtt a fenyegetés megállítására törekedjenek, ha egy cselekvőképes támadóval kerülnek szembe. – magyarázta Bill Scott San Franciscó-i rendőrfőnök. A támadás közben többen tárcsázták a segélyhívót, egy ember azt állította a férfinál lőfegyver volt, de a rendőrség csak a számszeríjat találta meg.

Jang indítéka továbbra sem ismert. A kínai kormány erőszakos támadásnak nevezte az esetet, és a Fehér Ház is elítélte a történteket.

Korábban írtuk