„Bármiféle hivatalos reakció hiányában mély meggyőződésem, hogy ez egy újabb álhír nemzetbiztonságunk bizonyos hibáinak kiemelésére” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Jurij Ambrazevics fehérorosz külügyminiszter-helyettes az ENSZ genfi központjában zajló Leszerelési Konferencia során.

Hirdetés

Aljakszandr Azarov, a rendvédelmi szervek volt dolgozói által létrehozott BYPOL ellenzéki szervezet vezetője vasárnap Telegram-oldalán közölte, hogy felrobbantottak egy orosz Berijev A-50 katonai légtérellenőrző repülőgépet Minszk közelében egy repülőtéren. A bejelentésről a lengyelországi székhelyű Belsat fehérorosz hírcsatorna is beszámolt, Azarov ugyanakkor nem támasztotta alá bizonyítékokkal állítását.

Azarov hétfőn a Reutersnek telefonon mondta el, hogy a műveletet hónapokig tervezték, a BYPOL „partizánjai” pedig a jövőben több hasonló akció végrehajtását tervezik.

A BYPOL-t Fehéroroszországban terrorszervezetként, a Belsat hírcsatornát pedig szélsőséges hírközlőként tartják nyilván.

Korábban írtuk

Fehéroroszország délen Ukrajnával határos, és Moszkva szempontjából fontos szerepe van Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Minszk ugyan többször leszögezte, hogy nem lép be a háborúba, ha nem éri külső támadás, de fehérorosz területen, amelyet az ukrajnai háború kezdetén Oroszország felvonulási területként használt, állandó jelleggel orosz csapatok állomásoznak.