A konzuli hivatal bezárásával a Dániában élő oroszok a jövőben nem nyújthatnak be útlevél-, vízum- vagy nyugdíjkérelmet a fővárosban.

Hirdetés

A dán külügyminisztérium pénteken közölte, hogy öt főben korlátozzák a koppenhágai orosz nagykövetségen dolgozó diplomaták létszámát, az adminisztratív munkatársak számát pedig húszra csökkentették.

Emellett bejelentették, hogy a „két nagykövetség közti erőegyensúly” érdekében tíz orosz diplomatát utasítanak ki Dániából, így mindkét ország külképviseletén azonos létszámú diplomáciai személyzet áll rendelkezésre. Az intézkedést szeptember végéig kell végrehajtani.

Oroszország és Dánia régóta folytat tárgyalásokat a moszkvai dán nagykövetségen dolgozó munkatársak orosz vízumával kapcsolatban a nagykövetség megfelelő működésének biztosítása érdekében. Ezek az egyeztetések azonban kudarcba fulladtak, mert az orosz fél többször is megkísérelte belefoglalni a megállapodásba az orosz hírszerző tisztek vízumkérelmét is – hangsúlyozta a dán külügyi tárca közleménye.

Korábban írtuk