Fotó: MTI/EPA/LUSA pool/Paulo Novalis
Hirdetés

A misén az egyházfő arra buzdította a fiatalokat, ne féljenek a kudarctól és kövessék bátran álmaikat.

A hatóságok becslése szerint a szertartáson mintegy másfélmillióan vettek részt, sokan a hívők közül már előző nap letáboroztak a helyszín közelében.

„Fiatalként meg akarjátok változtatni a világot és ez jó. Jó, hogy a békéért és az igazságosságért akartok küzdeni” – fogalmazott az egyházfő.

„Ennek a szolgálatába állítjátok minden energiátokat és kreativitásotokat, de néha még így is kevésnek tűnik minden (…) Az egyháznak és a világnak szüksége van rátok, fiatalokra, ahogy a földnek szüksége van esőre” – mondta Ferenc pápa, aki a misét követően arra kérte az egybegyűlteket, hogy a világtalálkozóról hazatérve tovább imádkozzanak a békéért.

Korábban írtuk

„Engedjétek meg ennek az öreg embernek, hogy megossza veletek, fiatalokkal az álmát: ez a béke álma, az álom, hogy a fiatalok együtt imádkoznak a békéért, békében élnek és békés jövőt építenek” – hangsúlyozta. Egyúttal arra kérte őket, emlékezzenek meg azokról is, akik nem tudtak eljönni a világtalálkozóra a világban dúló számos fegyveres konfliktus és háború miatt.

„És ha erre a kontinensre gondolok, nagy fájdalmat érzek a szeretett Ukrajna miatt, mely még mindig rendkívüli szenvedéseken megy át” – tette hozzá.

Az egyházfő szerdán érkezett Portugáliába, ahol mások mellett találkozott Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnökkel, valamint mintegy 800 ezer fiatal katolikus részvételével keresztúti ájtatosságot tartott a lisszaboni VII. Eduárd-parkban és ellátogatott a fátimai zarándokhelyre, ahol a katolikus egyház szerint a XX. század elején három pásztorgyerek előtt többször megjelent Szűz Mária.

Júniusi hasi műtéte óta ez volt Ferenc pápa első külföldi útja.